503
Κυρίδου και Μπούρμπου πανηγυρίζουν - επόμενος σταθμός ο τελικός και η διεκδίκηση του μεταλλίου | REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Παγκόσμιο ρεκόρ στην πρώτη τους φορά!

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουλίου 2021, 10:01
Κυρίδου και Μπούρμπου πανηγυρίζουν - επόμενος σταθμός ο τελικός και η διεκδίκηση του μεταλλίου
|REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Παγκόσμιο ρεκόρ στην πρώτη τους φορά!

Sportscaster Sportscaster 28 Ιουλίου 2021, 10:01

Είναι η πρώτη τους φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε, η Χριστίνα Μπούρμπου δεν έχει κλείσει τα 21, και η Μαρία Κυρίδου είναι 20 ετών. Οι δύο πολλά υποσχόμενες Θεσσαλονικιές έχουν προλάβει να κατακτήσουν, ως «δίδυμο», τέσσερα χρυσά μετάλλια για την Ελλάδα, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. Το τελευταίο, χρυσό, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018. Μαζί είχαν πετύχει και την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία των Νεανίδων πριν από λίγα χρόνια. Αλλά στους ημιτελικούς του Τόκιο, τα νερά ήταν… βαθιά.

Η Χριστίνα και η Μαρία είχαν να αντιμετωπίσουν πληρώματα πολύ πιο έμπειρα, από χώρες με τεράστια παράδοση στην κωπηλασία: τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία… Θεωρούνταν αουτσάιντερ για την πρόκριση στον τελικό. Με άλλα λόγια, κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οχι μόνο προκρίθηκαν, αλλά και με παγκόμιο ρεκόρ! Εντάξει, στο συγκεκριμένο άθλημα δεν τα λέμε «παγκόσμια ρεκόρ» (λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από αγώνα σε αγώνα), αλλά κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών. Οι λέξεις αλλάζουν, όμως η ουσία, όχι.

Το 6:48.70 με το οποίο τερμάτισαν οι δύο Ελληνίδες στον ημιτελικό ήταν η καλύτερη επίδοση ever στη δίκωπο γυναικών άνευ πηδαλιούχου. Η προηγούμενη (6:49.08) ανήκε στη Νέα Ζηλανδία από το 2017. Λίγο αργότερα, στη 2η ημιτελική σειρά, τα κορίτσια από τη Νέα Ζηλανδία ανέκτησαν την καλύτερη επίδοση στον κόσμο (6:47.41), όμως αυτή η εξέλιξη μικρή σημασία έχει. Η Χριστίνα και η Μαρία πέτυχαν έναν φοβερό χρόνο, αδιανόητο για την ηλικία και την εμπειρία τους. Κι έβαλαν πλώρη για ένα μετάλλιο (ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας).

Η κούρσα του πρώτου ημιτελικού ήταν συναρπαστική. Το ελληνικό πλήρωμα κατάφερε να διατηρηθεί σε απόσταση βολής από τα σκάφη που προπορεύονταν (της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας), και λίγο πριν από τα 1.500 μέτρα σήμανε την αντεπίθεση που «τρέλανε» τα χρονόμετρα. Η Μπούρμπου και η Κυρίδου άφησαν δεύτερες τις Βρετανίδες Χέλεν Γκλόβερ και Πόλι Σουόν (6:49.39), τρίτες τις Καναδές Κάλιφ Φίλμερ και Χίλαρι Γιάνσενς (6:49.46) και εκτός τελικού τις Αυστραλές Μόρισον και ΜακΙντάιρ, αλλά και τα κουπιά από την Ιρλανδία και τη Δανία.

Η Χριστίνα και η Μαρία θα αγωνιστούν στον τέταρτο Ολυμπιακό τελικό στα χρονικά της ελληνικής γυναικείας κωπηλασίας. Στον πρώτο, στο Πεκίνο, η Χρύσα Μπισκιτζή και η Αλεξάνδρα Τσιάβου τερμάτισαν στην 6η θέση στο σκιφ ελαφρών βαρών. Στον δεύτερο, στο Λονδίνο, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, πάλι στο σκιφ ελαφρών βαρών, κέρδισαν το ένα και μόνο μετάλλιο που έχουν κατακτήσει ελληνίδες αθλήτριες στην κωπηλασία, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Και το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Σοφία Ασουμανάκη και η Κατερίνα Νικολαϊδου «άγγιξαν» το βάθρο στο διπλό σκιφ γυναικών, τερματίζοντας τέταρτες.

Ενα μετάλλιο, που δεν υπολογίζαμε μέχρι χθες, αχνοφαίνεται στον ορίζοντα για την Ελλάδα. Σχεδόν σε κάθε Ολυμπιακό ραντεβού, μια διάκριση μας έρχεται από εκεί που δεν την περιμέναμε. Μακάρι οι δύο 20χρονες Σαλονικιές να μας κάνουν «ποδαρικό» στο πόντιουμ. Σε κάθε περίπτωση, η Μπούρμπου και η Κυρίδου ανήκουν, από τα ξημερώματα, στην παγκόσμια «ελίτ» της κωπηλασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...