744
O Λιονέλ Μέσι υψώνει στον ουρανό της Ντόχα το Παγκόσμιο Κύπελλο, το μοναδικό τρόπαιο που έως τώρα του διέφευγε... | REUTERS/Carl Recine

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αργεντινή του Μέσι!

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2022, 19:54
O Λιονέλ Μέσι υψώνει στον ουρανό της Ντόχα το Παγκόσμιο Κύπελλο, το μοναδικό τρόπαιο που έως τώρα του διέφευγε...
|REUTERS/Carl Recine

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αργεντινή του Μέσι!

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2022, 19:54

Ηδη από το σφύριγμα της λήξης της κανονικής διάρκειας του αγώνα —ίσως και πριν από αυτό, από το 81′, όταν ο Κιλιάν Εμπαπέ ισοφάρισε ένα ματς που έμοιαζε να ανήκει στους Αργεντινούς, σε 2-2— το Αργεντινή – Γαλλία στο Κατάρ ήταν ο καλύτερος τελικός που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες σε Μουντιάλ.

Στη λήξη και της παράτασης, 3-3, ήταν ο καλύτερος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Μια ραψωδία των δύο κορυφαίων του ποδοσφαίρου, του Λιονέλ Μέσι που πέτυχε δύο γκολ και του Εμπαμπέ που πέτυχε τρία, ένα αθλητικό αριστούργημα, ταλέντου, σθένους και προπονητικής τακτικής.

Κάποιος έπρεπε να το πάρει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από έναν τόσο δραματικό αγώνα. Το πήρε αυτός που είχε την τύχη και τον καλύτερο γκολκίπερ με το μέρος του, στη διαδικασία των πέναλτι. Το πήρε η Αργεντινή, πολύ πιο έμπειρη σε τέτοιες διαδικασίες στα Μουντιάλ.

To πήρε ο Μέσι, που ολοκλήρωσε την απίστευτη διεθνή καριέρα του, με το ιερό δισκοπότηρο του αθλήματος, ξεπερνώντας ίσως και τον θρύλο του Ντιέγκο Μαραντόνα, που είχε σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αργεντινή το μακρινό 1986.

Ο Μέσι νικάει τον Λιορίς και στη διαδικασία των πέναλτι (Reuters)
Ο Μέσι κάνοντας το 3-2 στην παράταση (REUTERS/Paul Childs)
O Μέσι πανηγυρίζει την κατάκτηση του Μουντιάλ ύστερα από τη διαδικασία των πέναλτι (REUTERS/Dylan Martinez)
Ο Μέσι δέχεται τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (REUTERS/Carl Recine)

To καταπληκτικό σε αυτό το ματς είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έδειχνε ότι θα έχει αυτή τη δραματική κατάληξη. Η Γαλλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018, είχε μπει νοθρή στον αγωνιστικό χώρο και η Αργεντινή ήλεγχε το παιχνίδι, σε βαθμό που το 2-0 του ημιχρόνου (με πέναλτι-γκολ του Μέσι στο 23′ και ένα θαυμάσιο τέρμα του Ανχελ ντι Μαρία στο 36′) να μοιάζει απολύτως φυσιολογικό και στη συνέχεια λίγοι μπορούσαν να δουν ότι κάτι θα άλλαζε υπέρ των Γάλλων.

Ομως ο Ντιντιέ Ντεσάν άλλαξε την τράπουλα, είχε το θάρρος να αντικαταστήσει βασικούς παίκτες της Γαλλίας και να περάσει πιτσιρικάδες, οι οποίοι άλλαξαν τις ισορροπίες και έφεραν την μπάλα στην πλευρά των Αργεντινών: στο 80′ ο Εμπαμπέ σκόραρε από τη βούλα του πέναλτι και στο 81′ με ένα αριστουργηματικό βολέ έκανε το 2-2, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

O Εμπαπέ πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ του – ακολούθησε άλλο ένα, αλλά το τρόπαιο το έχασε (Reuters)
O Εμπαπέ απογοητευμένος μετά τον αγώνα και τα πέναλτι. Τα έκανε όλα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ, αλλά…(REUTERS/Carl Recine)
O Εμπαπέ με το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο όμως έπρεπε να το αφήσει πίσω του (REUTERS/Paul Childs)

Και στο έξτρα μισάωρο πάλι τα ίδια. Η Αργεντινή πήρε πρωτοβουλίες, έκανε το 3-2 με τον Μέσι στο 108′, όμως άλλο ένα πέναλτι από τον Εμπαμπε έφερε το ματς στο 3-3. Η Γαλλία μάλιστα είχε τη δυνατότητα να κερδίσει στο τέλος, αλλά ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο καταπληκτικός τερματοφύλακας της Αργεντινής απέκρουσε στο τετ α τετ το σουτ του Κολό Μουανί και έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Κολό Μουανί χάνει την ευκαιρία να κάνει το 4-3 για τη Γαλλία στο τέλος της παράτασης (REUTERS/Paul Childs)

Εκεί, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων —η διαδικασία ποτέ δεν ήταν και η αγαπημένη τους στα Μουντιάλ και είχαν χάσει το τρόπαιο έτσι και το 2006 στη Γερμανία από την Ιταλία. Ίσως να ήταν και μοιραίο: για να ισοφαρίσει η Γαλλία έπρεπε να βγουν από το ματς ο Ζιρού, ο Γκριζμάν, ο Ντεμπελέ και οι άλλοι έμπειροι, έτσι απέμειναν πιτσιρίκια σε μια φάση κατά την οποία το μυαλό πρέπει να είναι απολύτως ψύχραιμο.

Υπήρχε άλλωστε και ο ογκόλιθος Μαρτίνες, ο οποίος απέκρουσε το δεύτερο πέναλτι, ενώ το τρίτο της Γαλλίας ήταν άουτ, με συνέπεια το σκορ στη διαδικασία να λήξει 4-2.

Η διαδικασία των πέναλτι ευνόησε τους Αργεντινούς (REUTERS/Molly Darlington)

Η Αργεντινή αναδείχτηκε έτσι για τρίτη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Το άξιζε. Ο Μέσι ακόμα περισσότερο. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αλμπισελέστε ξεκίνησε το τουρνουά στο Κατάρ με εκείνη την ήττα από τη Σαουδική Αραβία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...