458
Μαθήτρια Λυκείου που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις το 2016 και άρα πρόλαβε να γνωρίσει το έργο του Σοφοκλή... | Alexandros Michailidis / SOOC

Φιλόλογοι: «Ούτε στη Χούντα δεν καταργήθηκε η “Αντιγόνη”» – Διαψεύδει το υπ. Παιδείας

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 18:02
Μαθήτρια Λυκείου που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις το 2016 και άρα πρόλαβε να γνωρίσει το έργο του Σοφοκλή...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Φιλόλογοι: «Ούτε στη Χούντα δεν καταργήθηκε η “Αντιγόνη”» – Διαψεύδει το υπ. Παιδείας

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 18:02

Η αγέρωχη στάση της ηρωίδας Αντιγόνης, το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και η ανάδειξη της αγάπης ως υπέρτατης αξίας είναι τα στοιχεία της τραγωδίας του Σοφοκλή που επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, αντιδρώντας στην εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να καταργηθεί η διδασκαλία της «Αντιγόνης» από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών γενικής παιδείας στη Β’ Λυκείου. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο με ανακοίνωση διέψευσε τα περί κατάργησης, αλλά οι θέσεις της ενωσης Φιλολόγων ήταν ιδιαίτερα καυστικές.

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία», τονίζουν οι φιλόλογοι. «Η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα», προσθέτουν.

Η εισήγηση του Ινστιτούτου που γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση ενός άλλου αρχαίου κειμένου από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών γενικής παιδείας στο Λύκειο, τον Επιτάφειο Περικλέους, του Θουκυδίδη. Γι’ αυτό και οι φιλόλογοι στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για τον «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή Δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη -ως υπέρτατης αξίας- της αγάπης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και καλεί «τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας».

Μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, σε αντίστοιχη ενέργεια προέβη μία διαδικτυακή ομάδα φιλολόγων στο Διαδίκτυο (filologika.gr), η οποία προωθεί μία εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της επίμαχης εισήγησης. «Το κείμενο προσφέρεται για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών που αποκτούν έτσι ασφαλέστερα κριτήρια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην κοινωνική και πολιτική ζωή», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κείμενο.

«Το γεγονός ότι αποτελεί παράλληλα και ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, βαθιά δημοκρατικό, οδήγησε και την δικτατορία του Μεταξά στην απόφαση να απαγορεύσει τη διδασκαλία της «Αντιγόνης» στο σχολείο. Παράλληλα όμως είναι κι ένα κείμενο που αναδεικνύει σε ύψιστη αξία την φρόνηση», τονίζει

Υπουργείο Παιδείας: «Δεν καταργείται η διδασκαλία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή -Ανυπόστατες οι φήμες»

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στη Β΄ Λυκείου, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, με σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει «ανυπόστατες φήμες» τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα και κατηγορεί την ΠΦΕ ότι με την ανακοίνωσή της «σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις», αφού καμία αντίστοιχη πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...