533
Η Αντιγόνη εμπρός στον νεκρό Πολυνείκη, του Νικηφόρου Λύτρα (1865) στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης | wikipedia

«Οχι» λένε οι φιλόλογοι στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης»

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 20:01
Η Αντιγόνη εμπρός στον νεκρό Πολυνείκη, του Νικηφόρου Λύτρα (1865) στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης | wikipedia

«Οχι» λένε οι φιλόλογοι στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης»

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 20:01

Ο φιλολογικός κόσμος φέρεται να τάσσεται εμφατικά υπέρ της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή αντιδρώντας στην εισήγηση που έκανε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, να καταργηθεί η διδασκαλίας του έργου από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Β’ Λυκείου. Η πρόταση έρχεται μετά την κατάργηση της διδασκαλίας ενός άλλου ιστορικού έργου, του «Επιταφίου» του Περικλή, από τη Γ’ Λυκείου.

Με επιστολή της, μία διαδικτυακή ομάδα φιλολόγων επανέρχεται στο ζήτημα για να υπενθυμίσει την αξία της διδασκαλίας του έργου, να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη κατάργησή του και να προωθήσει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της επίμαχης εισήγησης.

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή.

Η «Αντιγόνη» είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης. Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα έργα σε νοήματα, αξίες και πρότυπα πέρα από την καθεαυτό λογοτεχνική του αξία. Το κείμενο προσφέρεται για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών που αποκτούν έτσι ασφαλέστερα κριτήρια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Το γεγονός ότι αποτελεί παράλληλα και ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, βαθιά δημοκρατικό, οδήγησε και την δικτατορία του Μεταξά στην απόφαση να απαγορεύσει την διδασκαλία της «Αντιγόνης» στο σχολείο. Παράλληλα όμως είναι κι ένα κείμενο που αναδεικνύει σε ύψιστη αξία την φρόνηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγο και πολλούς ακόμη, θα ήταν τραγικό σφάλμα να στερήσουμε από τη νέα γενιά την ευκαιρία να συνομιλήσει στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Η ομάδα του filologika.gr στηρίζει την οργανωμένη αυτή προσπάθεια διαμαρτυρίας και σας παρακαλεί να συμπορευτείτε μαζί μας, παρακαλώ υπογράψτε & διαδώστε!»

Η διαδικτυακή ομάδα φιλολόγων είχε ενημερώσει στο ίδιο σάιτ, πριν από μία εβδομάδα για την πρόθεση του Ινστιτούτου να εισηγηθεί την αφαίρεση της Αντιγόνης από τη διδακτέα ύλη του Λυκείου.

«Στην ενότητα «Γλώσσα» στη Β’ και Γ’ Λυκείου προβλέπεται διδασκαλία μόνο Έκθεσης και Λογοτεχνίας. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με κατάργηση της διδασκαλίας της Αντιγόνης στο Λύκειο μετά από δεκαετίες! Η απόφαση αυτή αποτελεί την τελευταία πράξη στο  σήριαλ της υποβάθμισης των αρχαίων ελληνικών που ξεκίνησε με τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας στην Α’ Γυμνασίου και τον εξοβελισμό τους από τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς συνολικά στο Γυμνάσιο», έγραφε η ανακοίνωση.

Στο δημοσίευμα, οι συντάκτες επέρριπταν το βασικό μερίδιο «ευθύνης» στην απόφαση στην προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει τις δαπάνες μέσω της μείωσης προσλήψεων. «Η μείωση των ωρών κατά 3 στη Β Λυκείου εξοικονομεί 11.304 ώρες η οποία μεταφράζεται σε 565 περίπου εκπαιδευτικούς. Η μείωση των ωρών κατά 4 στη Γ Λυκείου εξοικονομεί άλλες 15416 ώρες που αντιστοιχεί σε 770 λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών. Ενδεχόμενη λοιπόν αλλαγή στο Λύκειο και μείωση ωρών ίσως οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 1.300 θέσεων», υποστηρίζουν. «Στην εποχή των ισχνών προϋπολογισμών που βιώνουμε τα παραπάνω νούμερα υποσκελίζουν το μορφωτικό αγαθό που εκπροσωπεί η Αντιγόνη στο Λύκειο», καταλήγουν.

Υπουργείο Παιδείας: «Δεν καταργείται η διδασκαλία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή -Ανυπόστατες οι φήμες»

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στη Β΄ Λυκείου, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, με σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει «ανυπόστατες φήμες» τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα και κατηγορεί την ΠΦΕ ότι με την ανακοίνωσή της «σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις», αφού καμία αντίστοιχη πρόταση δεν έχει κατατεθεί επίσημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...