341
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την παρουσίαση την Τετάρτη του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού | John Thys /Pool via REUTERS

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζούμε την κρίση του αιώνα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 15:42
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την παρουσίαση την Τετάρτη του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού
| John Thys /Pool via REUTERS

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζούμε την κρίση του αιώνα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 15:42

Βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου για την απάντηση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του κορονoϊού, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση για ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.

«To πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δείχνει εάν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από κορονοϊό» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν την ελευθερία κίνησης με έναν τρόπο ασφαλή, υπεύθυνο και με εμπιστοσύνη» .

Παράλληλα, όσον αφορά στα εμβόλια και τις παραδόσεις, η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αναφέροντας ότι «το πρώτο τρίμηνο θα παρέδιδε 90.000.000 δόσεις, τις μείωσαν σε 40.000.000 και τώρα η πρόβλεψή τους είναι για 30.000.000 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου».

Η Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι ενώ η ΕΕ έχει παραδώσει 41.000.000 δόσεις σε 33 χώρες, πρέπει να υπάρξουν εξηγήσεις στους πολίτες «για τον λόγο για τον οποίο εμβόλια που παρήχθησαν εντός ΕΕ πηγαίνουν σε άλλες χώρες, ενώ εκείνες μολονότι παράγουν δεν στέλνουν δόσεις». Αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιότητα τόνισε, σε μια έμμεση αλλά σαφή αιχμή προς τη Βρετανία η οποία κατακρατά τα εμβόλια που παράγει η AstraZeneca στο έδαφός της.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση στις παραδόσεις», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο δεύτερο τρίμηνο και την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι. Ξέρουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας και να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ξέρουμε ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο».

Η ίδια επισήμανε ότι «ακόμη ένα εμβόλιο εγκρίθηκε, αυτό της Johnson & Johnson. Θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο και πρέπει να παραλάβουμε το δεύτερο τρίμηνο 50.000.000 δόσεις και θέλω να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης. Ξέρουμε επίσης ότι μπορούμε να βασιστούμε στις δόσεις της Pfizer/BioNtech, 200.000.000 δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο και το ίδιο ισχύει για τη Moderna με 35.000.000 δόσεις. Δυστυχώς όσον αφορά την AstraZeneca θα παραδώσει 70.000.000 δόσεις». Η ίδια, πάντως, τόνισε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News