283
Δεν είναι το «θωρακισμένο» από τον κορονοϊό μωρό σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου αλλά σύντομα θα έρχονται στον κόσμο πολλά τέτοιαπαιδι | Shuttertock

Αμερικανίδα γέννησε μωρό με αντισώματα στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 14:58
Δεν είναι το «θωρακισμένο» από τον κορονοϊό μωρό σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου αλλά σύντομα θα έρχονται στον κόσμο πολλά τέτοιαπαιδι
|Shuttertock

Αμερικανίδα γέννησε μωρό με αντισώματα στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 14:58

Μία γυναίκα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 ενώ βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, γέννησε το πρώτο μωρό στον κόσμο, στο οποίο ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για μία υγειονομικό πρώτης γραμμής, η οποία γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι τρεις εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό της, σύμφωνα με τον Guardian. Η περίπτωσή της δημοσιεύεται σε επιστημονική επιθεώρηση, καθώς θεωρήθηκε σπουδαίο γεγονός.

Τα σημαντικά δεδομένα σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι φαίνεται πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και στην εγκυμοσύνη, ενώ τα αντισώματα περνούν από τη μητέρα και στο παιδί. Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί μέσα από κλινικές δοκιμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Οι γιατροί του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Φλόριντα-Ατλαντικού, με επικεφαλής τον δρ Πολ Γκίλμπερτ, ανέφεραν ότι τα αντισώματα του βρέφους είναι αρκετά και ισχυρά και ως εκ τούτου «υπάρχει πιθανότητα για προστασία και μείωση του κινδύνου λοίμωξης του μωρού από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό της μητέρας».

Τόνισαν, πάντως, πως το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα νεογέννητα έχουν και σε ποιο βαθμό προστασία έναντι της Covid-19.

Οπως είπαν οι ειδικοί, σταδιακά θα γεννηθούν πολλές χιλιάδες μωρά από εμβολιασμένες και γι’ αυτό χρειάζονται μελέτες που θα εστιάσουν στο κατά πόσο μεταφέρονται αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό της.

Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι και σε άλλα εμβόλια, όπως το αντιγριπικό, περνάνε μέσω του πλακούντα αντισώματα από την εμβολιασμένη έγκυο στο έμβρυο.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για το πώς το εμβόλιο του κορονοϊού επιδρά στις εγκύους και φαρμακευτικές εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη στις μελέτες των εμβολίων τους.

Η δημοσίευση του περιστατικού έγινε στο medRxiv.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...