595
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή | Creative Protagon

Αυτό είναι το πράσινο πιστοποιητικό για ελεύθερα ταξίδια στην ΕΕ – Πώς θα λειτουργεί

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 15:30
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή
|Creative Protagon

Αυτό είναι το πράσινο πιστοποιητικό για ελεύθερα ταξίδια στην ΕΕ – Πώς θα λειτουργεί

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 15:30

Tη δημιουργία ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού που θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν. Πρόκειται, ως γνωστόν, για πρόταση που είχε κάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια από χώρα σε χώρα, προς το παρόν εντός της ΕΕ, καθώς είτε θα έχει εμβολιαστεί για κορονοϊό, είτε θα έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ ή θα έχει νοσήσει και θα έχει αναρρώσει.

«Η Ευρώπη προχωρά μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», έγραψε στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πιστοποιητικό θα χορηγείται δωρεάν και σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

Για την κατασκευή του η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια κεντρική ηλεκτρονική πύλη που θα διασφαλίζει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ηλεκτρονική μορφή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού

Βασικά στοιχεία του κανονισμού για τα πιστοποιητικά που πρότεινε η Επιτροπή την Τετάρτη είναι:

  • Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών και συγκεκριμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.
  • Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε έντυπη. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.
  • Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη όπου οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.
  • Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
Μόνο βασικές πληροφορίες

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, ή το τεστ και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.

Η έντυπη μορφή του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού

Θα εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Οπως διευκρίνισαν αξιωματούχοι της ΕΕ, το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...