784
Η Κριστίνα στα φωνητικά και η Σβιτλάνα στην κιθάρα, αποτελούσαν το ντουέτο Παρόμοια Κορίτσια | Instagram/YULIIA BIELASHKOVA

Ουκρανία: Τραγουδούσαν για τη νίκη και τις χτύπησε πύραυλος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 13:41
Η Κριστίνα στα φωνητικά και η Σβιτλάνα στην κιθάρα, αποτελούσαν το ντουέτο Παρόμοια Κορίτσια
|Instagram/YULIIA BIELASHKOVA

Ουκρανία: Τραγουδούσαν για τη νίκη και τις χτύπησε πύραυλος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 13:41

Ο θάνατος ήρθε ξαφνικά από τον καταγάλανο ουρανό, όπως συμβαίνει συχνά πια στην Ουκρανία. Τον περασμένο Αύγουστο, ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε στη Ζαπορίζια σκοτώνοντας δυο νεαρές γυναίκες που κάθονταν σε ένα παγκάκι παιδικής χαράς, στη σκιά μιας εκκλησίας.

Τα ονόματά τους ήταν Κριστίνα Σπίτσινα και Σβιτλάνα Σιεμιέκινα και είναι μεταξύ των περισσότερων από 10.000 αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Ηταν ανερχόμενες τραγουδίστριες που σχημάτισαν το ντουέτο τους με αφορμή τον πόλεμο.

Οι δυο φίλες αναπαύονται τώρα σε διπλανούς τάφους, αλλά τα όνειρά τους –η κοινή λατρεία για τη μουσική και η αγάπη τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους– αποτελούν πηγή έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και συμπατριώτες τους, αναφέρει ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του BBC.

Οι δίδυμοι τάφοι τους συνθέτουν έναν πολύχρωμο, σχεδόν σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής, με στοιβαγμένα στεφάνια, ρυσάνθεμα και  τριαντάφυλλα, και γαλαζοκίτρινες ουκρανικές σημαίες στην κορυφή τους. Τα μνήματα ξεχωρίζουν στο νεκροταφείο της Ζαπορίζια – σαν μια μόνιμη υπενθύμιση για τον χαμό της ουκρανικής νεολαίας και του ταλέντου της σε αυτή την άδικη και απρόκλητη εισβολή.

Η Κριστίνα και η Σβιτλάνα γνωρίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου και συνδέθηκαν μέσω της αγάπης τους για τη μουσική και την πατρίδα τους. Σχημάτισαν ένα ντουέτο με την ονομασία Παρόμοια Κορίτσια. Τραγουδούσαν σε γάμους και μετέδιδαν σε ζωντανή ροή τις αυτοσχέδιες συναυλίες δρόμου τους στο κανάλι τους στο Telegram, συγκεντρώνοντας χρήματα, τόσο για τους στρατιώτες όσο και για τους πολίτες που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Στις 9 Αυγούστου τραγουδούσαν έξω από ένα σουπερμάρκετ σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη γενέτειρά τους, Ζαπορίζια – η 18χρονη Σβιτλάνα στην κιθάρα και η 21χρονη Κριστίνα στα φωνητικά. Η εμφάνισή τους καταγράφηκε μέσω κινητού τηλεφώνου. Η παρακολούθηση του βίντεο στοιχειώνει τους θεατές.

Τα πλάνα δείχνουν την Κριστίνα, με μακριά ξανθά μαλλιά και φορώντας σορτς, και τη Σβιτλάνα, με το τζιν της και την κιθάρα στο χέρι. Αποπνέουν ζωή και αισιοδοξία. «Το τελευταίο μας τραγούδι θα είναι για όλους τους ανθρώπους και τους υπερασπιστές της Χερσώνας» λέει η Κριστίνα. Επιλέγει ένα πολύ γνωστό ουκρανικό κομμάτι με τίτλο «Κερδίζοντας τον Πόλεμο». Η φωνή της διαχέεται στον απογευματινό αέρα.

«Κάτω από τον γαλάζιο ουρανό, στις ακτίνες της αλήθειας / Με τον κίτρινο ήλιο στον ώμο / Γράφουμε βιβλία για το μέλλον» αναφέρουν οι στίχοι. Αυτό το τραγούδι έμελλε να γίνει το ρέκβιεμ τους. Είκοσι λεπτά αργότερα και τα δύο κορίτσια σκοτώθηκαν στην παιδική χαρά, σε μια γωνία όπου είχαν πάει να ξεκουραστούν. Βρίσκονταν 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο.

Η ρωσική επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε τα κορίτσια αντήχησε στην πόλη. Ο πατέρας της Σβιτλάνα, Γιούρι Σιεμιέκιν, άκουσε την έκρηξη στο σπίτι του, στα περίχωρα της πόλης, και πήδηξε κατευθείαν μέσα στο αυτοκίνητό του. «Γνώριζα ότι τα κορίτσια βρίσκονταν κάπου εκεί» λέει με ένα κενό στο βλέμμα του. «Η αστυνομία με άφησε να περάσω και είδα τη Σβιτλάνα μου να κείτεται νεκρή στο έδαφος μπροστά μου».

Τόσο η Κριστίνα όσο και η Σβιτλάνα έδειξαν ενδιαφέρον για τη μουσική από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με τις οικογένειές τους (Instagram/ Halyna Spitsyna)

«Πώς είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, εντελώς απρόκλητα;» αναρωτιέται ρητορικά ο 41χρονος Γιούρι, που εργάζεται στους σιδηρόδρομους. Οι Ρώσοι, λέει, δεν θα συγχωρηθούν ποτέ. «Ο θυμός μας για αυτόν τον άδικο πόλεμο θα διαρκέσει για πολλές γενιές» ψελλίζει, επιχειρώντας να κρύψει τον πόνο του. «Τα δισέγγονά μας θα θυμούνται όλα τα εγκλήματα που [οι Ρώσοι] έχουν κάνει εδώ, και συνεχίζουν να κάνουν».

Η Σβιτλάνα είχε έφεση στη μουσική από μικρή, αποκαλύπτει στο BBC, και έγραφε τα δικά της τραγούδια. Λάτρευε την κορεατική ποπ και σπούδαζε ξένες γλώσσες. Μέσα στο λιτό σπίτι της οικογένειας, το υπνοδωμάτιό της είναι ακριβώς όπως το άφησε – με τις αφίσες των Nirvana και των AC/DC στον τοίχο. Η κιθάρα της είναι ακόμα στο κρεβάτι, λες και την περιμένει μια μέρα να επιστρέψει.

Η Ουκρανία χάνει μερικά από τα λαμπρότερα και καλύτερά παιδιά της, εντός και εκτός των πεδίων των μαχών. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ηθοποιοί και καλλιτέχνες, χορευτές μπαλέτου και αστέρες του αθλητισμού, αλλά και φωνές του μέλλοντος, όπως η Κριστίνα και η Σβιτλάνα, που πλέον έχουν μετατραπεί σε σύμβολα αντίστασης της Ουκρανίας απέναντι στους αδίστακτους εισβολείς.

Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν σκοτωθεί μέσα στις ουκρανικές πόλεις είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Η Χαλίνα Σπίτσινα, μητέρα της Σβιτλάνα, είχε προτείνει στην κόρη της –η οποία άρχισε να τραγουδά στα πέντε της, «σαν πραγματική σταρ»– να φύγουν από τη χώρα στο ξεκίνημα της εισβολής. Η 18χρονη αρνήθηκε, προβάλλοντας το πατριωτικό της καθήκον. Τώρα η 43χρονη Χαλίνα σκέφτεται ότι αν είχε επιμείνει, η κόρη της σήμερα θα ήταν ζωντανή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...