445
H Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα κατά την επίσκεψή της στο Ιρπίν (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Zohra Bensemra

Ουκρανία: Ρώσος υπαξιωματικός θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 08:01
H Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα κατά την επίσκεψή της στο Ιρπίν (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Zohra Bensemra

Ουκρανία: Ρώσος υπαξιωματικός θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 08:01

Ενας 21άχρονος λοχίας, ο Βαντίμ Σισιμάριν, που κρατείται από τις ουκρανικές Αρχές θα είναι ο πρώτος  Ρώσος που θα διωχθεί για έγκλημα πολέμου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Ο Σισιμάριν κατηγορείται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου σκότωσε έναν άοπλο 62χρονο πολίτη στην άκρη ενός δρόμου σε ένα χωριό στην περιοχή Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ρώσος υπαξιωματικός και ακόμα τέσσερις στρατιώτες, όλοι τους μέλη της μονάδας 32010 της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων «Καντεμίρ» που εδρεύει στην περιοχή της Μόσχας, «εγκατέλειψαν τη φάλαγγά τους που δέχθηκε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις και καταστράφηκε. Τρέχοντας να διαφύγουν εντόπισαν ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησαν εναντίον του και το κατέλαβαν. Με το σχεδόν διαλυμένο όχημα και με σκασμένα ελαστικά, έφτασαν στο χωριό Τσουπιτσίβκα, όπου εντόπισαν έναν άνδρα ο οποίος είχε σταματήσει στην άκρη του δρόμου με το ποδήλατό του, να μιλάει στο τηλέφωνο. Ο Σισιμάριν τον εκτέλεσε πυροβολώντας τον στο κεφάλι με Καλάσνικοφ για να μην αποκαλύψει στις Αρχές την διαδρομή που είχαν ακολουθήσει».

Ο 21άχρονος Βαντίμ Σισιμάριν κρατείται από τις ουκρανικές Αρχές και θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου | Facebook/Ірина Венедіктова

Την πληροφορία δημοσιοποίησε μέσω facebook και η ίδια η Γενική Εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, και επεσήμανε πως ο ρώσος λοχίας αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 10 – 15 έτη έως και ισόβια…

Και άλλες υποθέσεις

Την ίδια στιγμή, το γραφείο της Βενεντίκτοβα έχει ανοίξει φακέλους και για άλλες υποθέσεις, για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία. Δύο ρώσοι στρατιώτες, αναφέρει ο Guardian, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τον ουκρανικό στρατό κατηγορούνται ότι έπληξαν εσκεμμένα με πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων, κατοικίες και χώρους όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, κοντά στο Χάρκοβο καθώς και ένα «εκπαιδευτικό ίδρυμα» στην πόλη Ντεργκατσίβ.

To τατουάζ με την αρκούδα πρόδωσε τον Μιχαήλ Ρομανόφ, ο οποίος θα δικαστεί ερήμην για τα εγκλήματα που του αποδίδονται. Εκτός εάν συλληφθεί ή βρεθεί νεκρός… | Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα Ουκρανίας

Πιο φρικιαστική, ωστόσο, είναι η υπόθεση που αφορά στη δράση του Μιχαήλ Ρομανόφ, ενός ρώσου στρατιώτη ο οποίο πιθανότατα θα δικαστεί ερήμην, καθότι ακόμη καταζητείται. Ο Ρομανόφ, ο οποίος έχει ένα μεγάλο τατουάζ με μια αρκούδα στο στήθος του, κατηγορείται ότι εισέβαλε σε ένα σπίτι στην περιοχής Μπροβάρσκι, δολοφόνησε έναν άνδρα και στη συνέχεια βίασε επανειλημμένα την 33άχρονη σύζυγό του, ενώ απείλησε τη ζωή του τετράχρονου γιου της. Στον βιασμό συμμετείχε ακόμη ένας στρατιώτης, αγνώστων στοιχείων.

«Τώρα δεν ξέρουμε πού βρίσκεται – ίσως πολεμάει ακόμη, ίσως έχει επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος, ίσως να είναι και νεκρός. Δεν ξέρουμε, αλλά θέλουμε να τον διώξουμε ερήμην», σχολίασε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ξέρουν αυτοί οι εγκληματίες ότι θα τους βρούμε. Και θα αποτρέψουμε θανάτους άλλων ανθρώπων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...