593
Οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» έχουν στοχοποιήσει σαν «κακό Κροίσο» τον Τζεφ Μπέζος, της Amazon: «Δεν είναι πυραυλική επιστήμη. Φορολογήστε τους πλούσιους» | Patriotic Millionaires

Οταν οι Κροίσοι… σοσιαλίζουν: «Παρακαλούμε, φορολογήστε μας!»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:15
Οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι» έχουν στοχοποιήσει σαν «κακό Κροίσο» τον Τζεφ Μπέζος, της Amazon: «Δεν είναι πυραυλική επιστήμη. Φορολογήστε τους πλούσιους»
|Patriotic Millionaires

Οταν οι Κροίσοι… σοσιαλίζουν: «Παρακαλούμε, φορολογήστε μας!»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:15

Την εικονική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ («του Νταβός») η οποία ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου εκμεταλλεύτηκαν περισσότεροι από 100 Κροίσοι και απηύθυναν έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να φορολογήσουν περισσότερο τα κέρδη τους και το βιος τους. Πρόκειται για την ομάδα που συστήνει στο παγκόσμιο κοινό τα μέλη της σαν «Πατριώτες Εκατομμυριούχους».

Αυτοί οι «Πατριώτες» ανέφεραν ότι, ενώ ο κόσμος βασανίζεται από την πανδημία και σε οικονομικό επίπεδο, οι ίδιοι δεν αναγκάστηκαν να πληρώσουν το μερτικό τους στον αγώνα για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Στην «ανοιχτή επιστολή» που κυκλοφόρησαν και η οποία διακινήθηκε από όλα τα διεθνή media έγραψαν: «Ως εκατομμυριούχοι γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, εμείς έχουμε δει τον πλούτο μας να αυξάνεται».

Ως γνωστόν, η αύξηση του πλούτου των λίγων δισεκατομμυριούχων εντός του κορονοϊκού 2020 ήταν εκπληκτική, σε πλήρη αντίθεση με την περαιτέρω φτωχοποίηση των δισεκατομμυρίων φτωχών – όχι μόνο στον Τρίτο Κόσμο βέβαια, αλλά και μέσα στις μητροπόλεις του καπιταλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερες από 130 χώρες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες πολυεθνικές θα καταβάλλουν τον λεγόμενο «παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%» ώστε να δυσκολευτεί η αποφυγή της φορολόγησής τους μέσω οφσόρ και άλλων κόλπων. Τώρα οι Κροίσοι ζητούν μόνοι τους να πληρώσουν περισσότερα.

Βέβαια, ο φόρος είναι ένα κρατικό εργαλείο άντλησης χρήματος από την κοινωνία και δεν διαμορφώνει παραγωγικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων – αυτές παραμένουν ίδιες, αναλλοίωτες, καπιταλιστικές, ανεξάρτητα από τις όποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Οπότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Κροίσους ότι ξαφνικά άλλαξαν ταξικό στρατόπεδο, ότι έγιναν… κομμουνιστές.

Οι ίδιοι πάντως είπαν ότι η μεγαλύτερη φορολόγησή τους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και στο φρενάρισμα της πανδημίας. Εθιξαν όμως και το πολιτικό ζήτημα, από τη σκοπιά που τους ενδιαφέρει: ό,τι προτείνουμε, ομολόγησαν ευθαρσώς, αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική, δηλαδή της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό των καπιταλιστικών κρατών.

Οι Κροίσοι «Πατριώτες» ζήτησαν την εισαγωγή «σταθερών φόρων περιουσίας στους πλουσιότερους», ώστε να συμβάλουν και αυτοί «στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στην αύξηση των εσόδων για συνεχείς, μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη». Το μήνυμά τους προς τους πολιτικούς ήταν σαφέστατο για όσους ξέρουν να διαβάζουν: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί φορολόγηση των πλουσίων», δηλαδή τη μεγαλύτερη φορολόγησή τους. «Φορολογήστε μας, εμάς τους Κροίσους, φορολογήστε μας τώρα!»

Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό των Κροίσων «Πατριωτών», ένας προοδευτικός φόρος περιουσίας, που θα αρχίσει από το 2% για όσους έχουν περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια και θα ανέλθει στο 5% για τους δισεκατομμυριούχους, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 2,52 τρισ. δολάρια, αρκετά για να βγάλει από τη μιζέρια 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αναφορικά με την πατρίδα των «Πατριωτών» δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο: ο όμιλος των Κροίσων αποτελείται από Αμερικανούς οι οποίοι προωθούν την αναδιάρθρωση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος πρωτίστως. Η οργάνωσή τους ιδρύθηκε το 2010, τα δε πυρά της εισέπραξε πρώτος ο Τζορτζ Μπους υιός για το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει. Συνεργάστηκαν με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και υποστηρίζουν τις πολιτικές του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στο επίκεντρο των αιτιάσεών τους έχουν θέσει τον Τζεφ Μπέζος, της Amazon, σαν παράδειγμα «κακού Κροίσου». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...