682
O Τραμπ διακρίνεται πίσω από τις χειρονομίες του κοινού | REUTERS/Brian Snyder

Οταν οι Ελευθεριακοί των ΗΠΑ γιουχάισαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 12:35
O Τραμπ διακρίνεται πίσω από τις χειρονομίες του κοινού
|REUTERS/Brian Snyder

Οταν οι Ελευθεριακοί των ΗΠΑ γιουχάισαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 12:35

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθη στο εθνικό συνέδριο του Ελευθεριακού Κόμματος (Libertarian Party) των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να πείσει τους αντιπροσώπους του ότι η νίκη ενάντια στον Τζο Μπάιντεν είναι κοινός σκοπός και άρα πρέπει να τον βοηθήσουν να την πετύχει. Αντ’ αυτού, εκείνοι τον αποδοκίμασαν άγρια.

Η εμφάνιση του Τραμπ στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαΐου, ήταν μια από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που αποφασίζει να απευθυνθεί σε ένα κοινό όχι απόλυτα φιλικό προς τον ίδιο, όπως αναφέρουν οι Times. Ανάμεσα στους συνέδρους υπήρχαν και κάποιοι υποστηρικτές του που περίμεναν την ομιλία του φορώντας τα χαρακτηριστικά καπέλα MAGA και φώναζαν «θέλουμε τον Τραμπ». Σύντομα οι φωνές τους πνίγηκαν από τον μεγαλύτερο αριθμό Ελευθεριακών που αποδοκίμασαν με μεγάλη ένταση τον πρώην πρόεδρο. Κάποιοι τον αποκαλούσαν «ψεύτη» και «εγκληματία πολέμου».

Οι Ελευθεριακοί πιστεύουν σε μια περιορισμένη κυβέρνηση και σε εκτεταμένες προσωπικές ελευθερίες, με πολλούς να εξακολουθούν να επικρίνουν τον Τραμπ για τους περιορισμούς που εισήγαγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, επιδιώκει να διευρύνει την εκλογική βάση του ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα μπορούσαν να κριθούν με οριακές διαφορές σε μερικές πολιτείες.

«Ζητώ την υποστήριξη του Ελευθεριακού Κόμματος ή τουλάχιστον πολλές από τις ψήφους σας», είπε ο Τραμπ το Σάββατο ανάμεσα σε πλήθος από αποδοκιμασίες. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν κέρδισε την υποστήριξη του Ελευθεριακού Κόμματος, με τους αντιπροσώπους να επιλέγουν τελικά να στηρίξουν τον Τσέις Ολιβερ, έναν πολιτικό ακτιβιστή από την Ατλάντα, το βράδυ της Κυριακής.

Σε μια ανάρτηση, στην πλατφόρμα του Truth Social, την Κυριακή, ο Τραμπ είπε ότι απλώς δεν κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να κερδίσει την υποστήριξη του Ελευθεριακού Κόμματος, «την οποία θα είχα ανυπερθέτως, αν το ήθελα».

Ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως θα πάρει την πλειοψηφία των φιλελεύθερων ψήφων κατά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προτού επικρίνει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Καταστρέφει ό,τι αγγίξει», είπε, προσθέτοντας: «Μόνο ένας βλάκας θα τον ψήφιζε».

Ο Κένεντι μίλησε στο συνέδριο την Παρασκευή και έτυχε θερμότερης υποδοχής από τον Τραμπ, αν και οι εκπρόσωποι δεν υποστήριξαν τελικά την υποψηφιότητά του.

Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας του κόμματος, ενώ ένας από τους αντιπροσώπους ψήφισε τη Στόρμι Ντάνιελς ως υποψήφια. Η Ντάνιελς είναι η πορνοστάρ που ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, ο Τραμπ προσπάθησε να οικοδομήσει μια σχέση οικειότητας με τους αντιπροσώπους του κόμματος, επικρίνοντας τις πολιτικές του Μπάιντεν, ο οποίος «οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή», όπως είπε. Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «τύραννο» και «τον χειρότερο πρόεδρο στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ελευθεριακοί διαμαρτύρονται κατά των «υπερεξουσιών» του κράτους και ο Τραμπ αναφέρθηκε στις τέσσερις ποινικές κατηγορίες εναντίον του, αστειευόμενος: «Αν δεν ήμουν Ελευθεριακός πριν, σίγουρα είμαι Ελευθεριακός τώρα». Κάποια στιγμή, προφανώς κουράστηκε από τις αποδοκιμασίες και είπε στο πλήθος: «Αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα συνεχίσετε και να παίρνετε 3% κάθε τέσσερα χρόνια». Ο υποψήφιος του Ελευθεριακού Κόμματος, Γκάρι Τζόνσον, κέρδισε πράγματι περίπου το 3% των εθνικών ψήφων το 2016, αλλά ο υποψήφιος Τζο Γιόργκενσεν πήρε περίπου 1% το 2020.

Ωστόσο, ο Τραμπ έλαβε κάποια υποστήριξη από το πλήθος, ιδίως όταν δεσμεύτηκε ότι, εάν εκλεγεί, θα βάλει Φιλελεύθερους στο υπουργικό του συμβούλιο και θα τους προωθήσει σε ανώτερες θέσεις της διοίκησης.

Ισως η πιο ευπρόσδεκτη ανακοίνωση του Τραμπ, όμως, ήταν η υπόσχεσή του να μειώσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης του Ρος Ούλμπριχτ, ο οποίος φυλακίστηκε το 2015 για τη διαχείριση της παράνομης ιστοσελίδας Silk Road. Ο ιστότοπος χρησιμοποιήθηκε για αγοραπωλησίες ναρκωτικών, καθώς και για οργάνωση άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Η μείωση της ποινής του Ούλμπριχτ έχει γίνει κεντρικό ζήτημα για την πολιτική των Ελευθεριακών. Η υπόσχεση του Τραμπ, όμως, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη υπόσχεσή του ότι ορισμένοι έμποροι ναρκωτικών αξίζουν τη θανατική ποινή.

Το Ελευθεριακό Κόμμα αναμενόταν να επιλέξει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει για την προεδρία το βράδυ της Κυριακής. Λίγο νωρίτερα, Ελευθεριακοί και οπαδοί του Τραμπ που βρίσκονταν στο κοινό ήρθαν σε λεκτικές αντιπαραθέσεις, καθώς οι πρώτοι εκνευρίστηκαν που άτομα με ρούχα και καπέλα MAGA είχαν καταλάβει τα μπροστινά καθίσματα. Οι αντιπαραθέσεις αυτές σύντομα εξελίχθηκαν σε κανονικές συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...