251
| ΥΠΕΞ/Χ

Βρυξέλλες για Γάζα: Η Δυτική Οχθη κινδυνεύει να εκραγεί

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 21:16
|ΥΠΕΞ/Χ

Βρυξέλλες για Γάζα: Η Δυτική Οχθη κινδυνεύει να εκραγεί

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 21:16

Εκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και της Σαουδικής Αραβίας, και με τη συμμετοχή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, η συνάντηση ήταν ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών και της ικανότητάς τους.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε οτι η κατάσταση στη Γάζα «δεν περιγράφεται με λόγια». «Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ενόσω μιλάμε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη Ράφα και γύρω από αυτήν. Τα βασικά σύνορα παραμένουν κλειστά για ανθρωπιστικές παραδόσεις. Ταυτόχρονα υπάρχουν και δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι. Τις τελευταίες ώρες, είδαμε νέο μπαράζ ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ…» τόνισε.

Ο υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. «Νομίζω ότι είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μακροπρόθεσμα από μια λύση δύο κρατών. Μια λύση δύο κρατών απαιτεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση» επισήμανε.

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «δίκαιη» για τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε από πλευράς του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

O έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε σύντομη συνομιλία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αιμάν Σαφάντι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Xάτζα Λαχμπίμπ, την υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Λουμινίτα Οντομπέσκου και την υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπράζε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης για την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...