824
Ο Χάρι και η Μέγκαν με τη βασίλισσα, τον Ιούλιο του 2018, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της RAF: όλα έδειχναν ακόμη να πηγαίνουν καλά | Max Mumby/Indigo/Getty Images

Οταν ο Χάρι ζήτησε την άδεια της Ελισάβετ Β’ για να παντρευτεί τη Μέγκαν…

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 14:15
Ο Χάρι και η Μέγκαν με τη βασίλισσα, τον Ιούλιο του 2018, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της RAF: όλα έδειχναν ακόμη να πηγαίνουν καλά
|Max Mumby/Indigo/Getty Images

Οταν ο Χάρι ζήτησε την άδεια της Ελισάβετ Β’ για να παντρευτεί τη Μέγκαν…

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 14:15

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας σημαδεύτηκε από δύο μεγάλα «όχι» προς δύο μέλη της που ήθελαν να παντρευτούν τον έρωτα της ζωής τους αλλά δεν τους άφησαν οι υπόλοιποι: στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα, στην οποία δεν επέτρεψαν να παντρευτεί τον Πίτερ Τάουνσεντ τη δεκαετία του ’50 επειδή ήταν διαζευγμένος και βέβαια στον Κάρολο, που θα παντρευόταν, αν μπορούσε, την Καμίλα, 25 χρόνια νωρίτερα, αντί για την Νταϊάνα.

Αυτά σκεφτόταν ο Χάρι όταν πήγε, με τα πόδια του να τρέμουν, στη γιαγιά του, Ελισάβετ Β’, για να ζητήσει την άδειά της να παντρευτεί τη Μέγκαν Μαρκλ, μία μη Βρετανή, διαζευγμένη, μιγάδα και ηθοποιό, δηλαδή τέσσερα στοιχεία που την έκαναν άκρως ανεπιθύμητη από πολλούς στο Μπάκιγχαμ, ανάμεσά τους και τον αδελφό του Γουίλιαμ, ο οποίος του είχε ήδη πει ότι «βιάζεται». «Μόνο καταδικασμένη εγκληματία» δεν την είχε χαρακτηρίσει ο Γουίλιαμ, γράφει ο Χάρι.

Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε η βασίλισσα στον εγγονό της τον έκανε να αναρωτιέται αν του έδωσε την ευχή της, αν τον ειρωνεύθηκε ή αν απλώς έπαιζε με τις λέξεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έδειξε καθόλου ενθουσιασμένη με το αίτημα.

Αυτά γράφει ο Χάρι, μεταξύ πολλών άλλων, στο 400 σελίδων βιβλίο του με τίτλο «Spare» («Ανταλλακτικό»), που κυκλοφορεί την Τρίτη.

Ο δούκας του Σάσεξ περιγράφει τον φόβο του ότι «ήταν καταδικασμένος να γίνει η νέα Μαργαρίτα», αναφερόμενος στην αδελφή της γιαγιάς του.

Ο Χάρι θυμάται τη στιγμή που βρήκε το κουράγιο να πάει στη βασίλισσα, φοβισμένος και αγχωμένος. Η Ελισάβετ, αντί να βοηθήσει τον εγγονό της να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, τον «τσίτωσε» ακόμα περισσότερο με την απάντησή της: «Ε τότε, υποθέτω ότι πρέπει να πω “ναι”».

Ο Χάρι δεν είχε ιδέα τι εννοούσε η γιαγιά του. «“Υπέθεσε” ότι έπρεπε να πει “ναι”; Εννοούσε ότι είπε “ναι” αλλά ήθελε να πει “όχι”; Δεν κατάλαβα. Εκανε έναν σαρκασμό; Ηταν ειρωνική; Ηταν επίτηδες αινιγματική η απάντησή της; Επαιζε με τις λέξεις; Δεν θυμάμαι τη γιαγιά μου να της αρέσουν τα παιχνίδια με λέξεις και αυτή θα ήταν μία πολύ περίεργη στιγμή για να αρχίσει (για να μην πω τρομερά ακατάλληλη)», γράφει ο πρίγκιπας στο βιβλίο του.

Ο ίδιος λέει ότι δεν φανταζόταν πως έπρεπε να ζητήσει την άδεια της Ελισάβετ για να παντρευτεί. Νόμιζε ότι αυτό το πρωτόκολλο ανήκε στο παρελθόν, όχι στον 21ο αιώνα.

Του το είπαν οι βοηθοί του, Εντ Λέιν Φοξ και Τζέισον Νάουφ, όταν τους είπε ότι σκοπεύει να κάνει πρόταση γάμου στη Μέγκαν. Οι δύο βοηθοί τού απάντησαν ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες για αυτά τα πράγματα στο παλάτι και ότι, πρώτα από όλα, έπρεπε να ρωτήσει τη γιαγιά του.

Ο Χάρι εξεπλάγη όταν το άκουσε και ρώτησε αν αυτός ήταν «αληθινός κανόνας».

«Δεν ήταν λογικό. Ενας ενήλικας να ζητά από τη γιαγιά του την άδειά της για να παντρευτεί», γράφει.

Το ίδιο είχε κάνει και ο πατέρας του, «κάτι εντελώς παράλογο» για έναν 56χρονο άντρα, να ζητά άδεια από τη μητέρα του για να παντρευτεί την Καμίλα.

Αφού δεν είχε επιλογή, ο Χάρι αποφάσισε να μιλήσει στην Ελισάβετ τον Οκτώβριο του 2017, στη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής για κυνήγι στο Σάντριχαμ.

Στον Γουίλιαμ δεν το είχε πει γιατί ήξερε ότι δεν θα ενέκρινε την απόφασή του.

Εκείνη την ημέρα, γράφει, είδε τη γιαγιά του να οδηγεί το Range Rover της στη μέση ενός χωραφιού, όπου έψαχνε για σκοτωμένα πουλιά, μόνη της και χωρίς τους άνδρες ασφαλείας της.

Ο Χάρι βρήκε την ευκαιρία που ήθελε. «Προσπάθησα να μιλήσω στην αρχή περί ανέμων και υδάτων για να τη χαλαρώσω. Αρχισα να συνειδητοποιώ τη σοβαρότητα της στιγμής», γράφει.

Τι θα έκανε ο δούκας αν η γιαγιά του έλεγε «όχι»; Θα τολμούσε να της πάει κόντρα ή θα τελείωνε τη σχέση του με την Μέγκαν, όπως είχε αναγκαστεί να κάνει η Μαργαρίτα;

«Αυτή η στιγμή ήταν είτε το ξεκίνημα της ζωής μου ή το τέλος. Ολα θα κρίνονταν από τις λέξεις που θα χρησιμοποιούσα, πώς θα τις έλεγα και πώς θα τις άκουγε η γιαγιά μου».

Κρατώντας ένα νεκρό πουλί σε κάθε χέρι, έτρεξε πίσω από τη βασίλισσα, καθώς αυτή πλησίαζε το αυτοκίνητο, περιτριγυρισμένη από κυνηγετικά σκυλιά.

«Δεν έπρεπε να διστάσω ούτε λεπτό. Την είδα ότι περίμενε από μένα να μιλήσω κα μάλιστα έδειχνε ανυπόμονη. Η έκφρασή της φώναζε: “άντε πες το”», διηγείται ο Χάρι.

Και συνεχίζει: «Γιαγιά, ξέρεις ήδη ότι αγαπώ πολύ τη Μεγκ και έχω αποφασίσει ότι θα ήθελα να της ζητήσω να με παντρευτεί και μου είπαν ότι… πρέπει να πάρω την έγκρισή σου πριν ζητήσω το χέρι της».

Αυτή απάντησε: «Πρέπει να το κάνεις αυτό;».

«Ναι. Αυτό μου είπαν οι δικοί σου άνθρωποι και οι δικοί μου», της είπε ο Χάρι.

Υστερα από μία «μεγάλη αγωνιώδη» παύση, λέει ο Χάρι, κατά την οποία παρέμεινε ανέκφραστη, τελικά του είπε: ««Ε τότε, υποθέτω ότι πρέπει να πω “ναι”».

Ο Χάρι υπέθεσε και αυτός με τη σειρά του ότι η βασίλισσα μόλις του είχε ανάψει το «πράσινο φως» («ευχή» σίγουρα δεν ήταν) για να κάνει πρόταση γάμου στη Μέγκαν και κατάφερε να ψελλίσει ένα «ευχαριστώ», όπως γράφει στο βιβλίο του.

Ηθελε πολύ να την αγκαλιάσει, αλλά δεν τόλμησε. Την βοήθησε απλώς να μπει στο αυτοκίνητο και επέστρεψε μαζί της στην εξοχική κατοικία, όπου τους περίμενε η υπόλοιπη οικογένεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...