433
O Ολεγκ Σοκόλοφ δεν έχανε ευκαιρία να ντυθεί Ναπολέων και να βγει στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης | Petr Kovalev/Interpress via REUTERS

Ολεγκ Σοκόλοφ: Ο καλός και… διεστραμμένος καθηγητής

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 14:29
O Ολεγκ Σοκόλοφ δεν έχανε ευκαιρία να ντυθεί Ναπολέων και να βγει στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης
|Petr Kovalev/Interpress via REUTERS

Ολεγκ Σοκόλοφ: Ο καλός και… διεστραμμένος καθηγητής

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 14:29

Δυστυχώς η εικόνα του ψυχικά ασθενούς ή του «τρελού» που βλέπαμε ντυμένο Ναπολέοντα ακόμη και σε παλιές ελληνικές ταινίες, για τον καθηγητή Ολεγκ Σοκόλοφ ήταν η καθημερινή πραγματικότητα. Και οι γνώσεις του αποτελούσαν ένα μανδύα που κάλυπτε την ψυχωσική του κατάσταση.

Η δολοφονία και ο διαμελισμός του πτώματος της ερωμένης και πρώην φοιτήτριάς του, ήταν γι’ αυτόν μία απλή πράξη. Μία φυσική εξέλιξη στη σχέση τους. Και ενώ όλοι γνώριζαν ότι ήταν «ιδιαίτερος» κανείς δεν πίστευε ότι σε αυτήν την ηλικία μπορεί να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο…

Σύμφωνα με τους φοιτητές του, λάτρευε να ερμηνεύει τους ρόλους τόσο του Ναπολέοντα όσο και των στρατηγών του. Ομως τους φαινόταν επίσης «παράξενος», καθώς του άρεσε να μεταμφιέζεται σε Ναπολέοντα και να αποκαλεί τη σύντροφό του Ιωσηφίνα.

Η βρετανική The Telegraph γράφει ότι το 2008 ο Ολεγκ Σοκόλοφ είχε χτυπήσει μια γυναίκα και είχε απειλήσει τη ζωή της. Ομως ουδέποτε διώχθηκε για τις πράξεις του.

Η σχέση του με την 24χρονη Αναστασία Γιετσένκο ήταν κοινό μυστικό. Δεν εκδηλώνονταν δημόσια, το γνώριζαν όλοι, απλώς δεν ασχολούνταν κανείς, διότι πολύ απλά δεν αφορούσε κανέναν.

O ο Ολεγκ Σοκόλοφ οδηγείται στο δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη (REUTERS/Anton Vaganov)

«Ενώ ως καθηγητής ήταν εξαιρετικός, κάποιες φοράς έβαζε στα καλά καθούμενα τις φωνές μέσα στην τάξη. Και μάλιστα αντί για ρωσικά μιλούσε στα γαλλικά. Νομίζαμε ότι ήταν απλώς εκκεντρικός», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιόντορ Ντανίλοφ, ένας εκ των παλιών του φοιτητών.

Μάλιστα, την ώρα που συνελήφθη, δήλωσε ότι επιχειρούσε να «αυτοκτονήσει δημόσια ντυμένος ως Ναπολέων».

Ο Ολεγκ ως καθηγητής είχε σημαντικές περγαμηνές. Ηταν κάτοχος της έδρας Ιστορίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και συγγραφέας βιβλίων, μερικά από τα οποία είχαν μεταφραστεί στα γαλλικά. Ως ειδικός στην Ιστορία του Ναπολέοντα, το 2003 είχε τιμηθεί από τη Γαλλία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Δύτες ερευνούν τον ποταμό στην περιοχή Κίροφσκι της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρέθηκαν μέλη του τεμαχισμένου σώματος της Αναστάσια Γιεστσένκο (REUTERS/Anton Vaganov)

Ο διάσημος ιστορικός είχε εντρυφήσει τόσο πολύ στον ρόλο, που ήταν επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές ταινίες και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν για τον Μέγα Ναπολέοντα, όπου ξεκαθάριζε τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο και του σεναρίου και των γυρισμάτων.

Το 2003 υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο γαλλικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών και Πολιτικής, το οποίο είχε ιδρυθεί από την ανιψιά της Μαρί Λεπέν.

Ηταν επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Issep στη Γαλλία, της σχολής που ιδρύθηκε από την πρώην βουλευτή της άκρας δεξιάς Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία τον έπαυσε από τα καθήκοντά του μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...