310
|

«Βόμβα» από το ΔΝΤ

Avatar protagon.import 11 Ιουνίου 2015, 20:59

«Βόμβα» από το ΔΝΤ

Avatar protagon.import 11 Ιουνίου 2015, 20:59

Εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, μια συμφωνία είναι ακόμη μακριά. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται πολιτικά, ενώ το ΔΝΤ είναι ένας τεχνικός θεσμός» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας ότι ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα αναχώρησε από τις Βρυξέλλες με προορισμό την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υιοθέτησε «ωμή» φρασεολογία, περιγράφοντας το πρόβλημα στις σχέσεις με την Ελλαδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές. Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, απορροφά μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά. Και έδωσε ένα παράδειγμα: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με τη Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από τον Γερμανό».

Αναφερόμενος στα φορολογικά, είπε ότι το Ταμείο έχει ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής συλλογής φορολογικών εσόδων. «Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, Απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως το ΔΝΤ δεν «εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και θεώρησε βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις συζητήσεις με νέες προτάσεις. Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, είπε ότι η χώρα έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντήσει επί τούτου. 

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ
«Είχαμε μια σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συνομιλούσε με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας στα δημοσιονομικά», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News