349
Η Jumbo είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην αγορά | YouTube

Μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο: εμπλέκονται στελέχη της Jumbo και της Εθνικής

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 23:16
Η Jumbo είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην αγορά
|YouTube

Μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο: εμπλέκονται στελέχη της Jumbo και της Εθνικής

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 23:16

Νέο σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo αλλά και της Εθνικής Τράπεζας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, πλήττοντας όχι μόνο την (ήδη τρωθείσα) εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας» για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων έναντι ακινήτων.

Διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital controls –όχι των ελληνικών αλλά της Κίνας–, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Economistas.gr, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας, καθώς και του διευθυντή της Διεύθυνσης Καρτών, στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες.

Νωρίτερα έγινε γνωστή η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo (στην οποία έχει θέση από το 1995!), επιβεβαιώνοντας έτσι δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε κινέζους επενδυτές μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας.

To κόλπο με τη «Χρυσή Βίζα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εταιρεία ακινήτων συμφερόντων του κ. Παπαυεαγγέλου –και στενότατου συνεργάτη του Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη των Jumbo– διέθετε ακίνητα στους Κινέζους προκειμένου αυτοί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας» και να λάβουν άδεια διαμονής στη χώρα μας.

Το πρόβλημα είναι στην Κίνα βρίσκονται σε εφαρμογή αυστηροί κανόνες ελέγχου της κίνησης των κεφαλαίων για να αποφεύγονται οι μαζικές εξαγωγές χρημάτων από τη χώρα. Η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται ότι βοηθούσε τους υποψήφιους αγοραστές δίνοντας τους την δυνατότητα να πληρώσουν μέσω POS σπάζοντας τα capital controls. Οι κινεζικές Αρχές που ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις κεφαλαίων ειδικά για την αγορά ακινήτων εκτός της χώρας φαίνεται ότι εντόπισαν την συγκεκριμένη πρακτική.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο ιδιαίτερα σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με την εμπλοκή ανωτάτων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας, δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών της χώρας, έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο της Folli Follie το οποίο έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών εταιριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...