496
| REUTERS/Tom Brenner

Η Αθήνα ανοίγει διαύλους με το περιβάλλον του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 16:58
| REUTERS/Tom Brenner

Η Αθήνα ανοίγει διαύλους με το περιβάλλον του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 16:58

Αν και η… μπίλια των αμερικανικών εκλογών δεν είχε ακόμα καθίσει στην πλευρά του Τζο Μπάιντεν, η Αθήνα άρχισε πολύ προσεκτικά και θεσμικά να στήνει διαύλους επικοινωνίας με το περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Επισήμως, βέβαια, η Ελλάδα περιμένει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, αλλά ήδη επιχειρείται το άνοιγμα της επικοινωνίας με το περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των διαύλων που υπάρχουν με το «σύστημα» των Ρεπουμπλικανών, καθώς και με think tanks των ΗΠΑ (όπως το Brookings κ.λπ.).

Αυτό ανέφεραν την Παρασκευή «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, περιγράφοντας το πολυσύνθετο πλαίσιο αυτών των προσεγγίσεων και ενώ ο Μπάιντεν θεωρείται εκ των προτέρων ως μια περίπτωση που συμφέρει την Ελλάδα ως προς τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στα ελληνοτουρκικά.

Γράφουν συγκεκριμένα «Τα Νέα»:

Ειδικά μπροστά σε λεπτούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στην τουρκική προκλητικότητα προς Ελλάδα και Κύπρο, διπλωματικές πηγές προσδοκούν πάντως αλλαγή στη δυναμική του τριγώνου Αθήνας – Ουάσιγκτον – Αγκυρας, εκτιμώντας ότι η είσοδος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Και από κυβερνητικά στελέχη άλλωστε δεν περνούν απαρατήρητες οι τελευταίες τοποθετήσεις Μπάιντεν υπέρ της Ελλάδας, αντίστοιχα όμως πέφτει βάρος και στους δεσμούς – και την προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη – με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Στη Γερουσία κομβικό πρόσωπο, ως διαμορφωτής της ατζέντας, είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, ενώ επιπλέον η Αθήνα επιδιώκει ισχυρές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα όπου θεωρείται ότι αποκτά ερείσματα η Κάμαλα Χάρις μέσα και από τη στενή σχέση της με την ομογενή αντικυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη. Από την Ομογένεια προέρχονται επίσης υποψήφιοι (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί) που αφήνουν το αποτύπωμά τους στα πολιτειακά όργανα και δραστήρια πρόσωπα, όπως η δρ Ναταλία Λινού, κοινωνική επιδημιολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Xavier Bagnoud στο Χάρβαρντ που υπήρξε υποψήφια των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο. Ακόμα πιο μεγάλη όμως είναι η πρόκληση για «γέφυρες» της ελληνικής πλευράς με πρόσωπα που αναμένεται να έχουν ενισχυμένο ρόλο την επόμενη μέρα.

Τέτοιου είδους επαφές της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, φροντίζουν να «ζεσταίνουν» η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ εξίσου σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος του συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Θανάση Μπακόλα. Ανοιχτή γραμμή έχει δημιουργηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη αλλά και με τον στενό συνεργάτη του Μπάιντεν «και πολύ δραστήριο», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, Μάικλ Κάρπεντερ. Η προσπάθεια της Αθήνας για καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων αφορά επίσης τον άλλοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Νικ Μπερνς και τον Αντονι Μπλίνκεν, ισχυρό στέλεχος στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής στην καμπάνια του Μπάιντεν. Τη σημασία αυτών των επαφών της Αθήνας ενισχύει και η εκτίμηση ότι τα τρία τελευταία πρόσωπα – Κάρπεντερ, Μπερνς και Μπλίνκεν – θεωρητικώς βρίσκονται ανάμεσα στους υποψηφίους για υψηλό αξίωμα σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...