420
Φάλαγγες οχημάτων του τουρκικού στρατού μπαίνουν τη νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου στο εντός συριακού εδάφους Ιντλίμπ όπου παραχειμάζουν και τζιχαντιστές | EPA / YAHYA NEMAH

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Ιντλίμπ, αλλά κατηγορούν τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 20:54
Φάλαγγες οχημάτων του τουρκικού στρατού μπαίνουν τη νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου στο εντός συριακού εδάφους Ιντλίμπ όπου παραχειμάζουν και τζιχαντιστές
|EPA / YAHYA NEMAH

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Ιντλίμπ, αλλά κατηγορούν τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 20:54

Με διπλά διπλωματικά πυρά απάντησε η Ρωσία στις τουρκικές αιτιάσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις επετέθησαν εναντίον αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας απέρριψαν τις κατηγορίες των Τούρκων, ενώ και οι Σύροι (η κυβέρνηση Ασαντ) λοιδόρησαν προσωπικά τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για «πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί ρωσικών επιθέσων κατά αμάχων στην Ιντλίμπ, ωστόσο η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα άφησε και ένα παράθυρο συνεννόησης μέσω διμερών επαφών και με σκοπό τη «διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων».

Είπε η εκπρόσωπος: «Δεν δεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, και ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, έχουμε διαφορετική ανάγνωση από την Τουρκία».

Από πλευράς του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για την κλιμάκωση της κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την Ιντλίμπ.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι» λέει η σχετική ανακοίνωση, η οποία επισημαίνει ότι η πραγματική αιτία της κρίσης στο Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μελών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της τζιχαντιστικής γκρούπας «Τζεμπχάτ αλ Νούσρα» και άλλων αναλόγων οι οποίες έχουν κατακλύσει την περιοχή.

  • Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο αμυνας ανέφερε ότι η κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού στρατού που μπαίνουν στη Συρία και στην επαρχία της Ιντλίμπ μεταφέροντας οπλισμό.

Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών (τζιχαντιστών) εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη της Ιντλίμπ, και προσέθεσε ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».

Ερντογάν «εκτός τόπου και χρόνου»

Από τη Δαμασκό ήρθε και ένα σχόλιο προσωπικά για τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν: «Εχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα» είπαν οι Σύροι, μετά τις απειλές που εκτόξευσε, να πλήξει «παντού» το συριακό καθεστώς.

«Ο αρχηγός του τουρκικού καθεστώτος κάνει δηλώσεις άδειες, κενές και άθλιες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέρχονται από ένα πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα» ήταν το σχόλιο που μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών. Η εν λόγω πηγή υπενθύμισε τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον συριακό στρατό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...