263
Ραϊσί και Χαμενεΐ: η συνωμοσιολογία οργιάζει | CreativeProtagon /Reuters

Οι θεωρίες συνωμοσίας: «Το έκανε ο Χαμενεΐ»  

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 19:50
Ραϊσί και Χαμενεΐ: η συνωμοσιολογία οργιάζει
|CreativeProtagon /Reuters

Οι θεωρίες συνωμοσίας: «Το έκανε ο Χαμενεΐ»  

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 19:50

Σχεδόν αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

«Στη χώρα όπου οι πλεκτάνες, τα παιχνίδια εξουσίας και οι τέλειοι φόνοι είναι ο κανόνας, είναι φυσιολογικό ένας τόσο απίστευτος θάνατος –με ελικόπτερο, λόγω κακοκαιρίας– να εγείρει κάποιες αμφιβολίες», γράφει η Γκρέρα Πριβιτέρα της Corriere della Sera.

Μεταξύ των εν λόγω θεωριών που κυκλοφορούν, η πιο δημοφιλής είναι εκείνη σύμφωνα με την οποία πίσω από το δυστύχημα βρίσκεται ο ίδιος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα έκανε ό,τι έκανε για να εξαλείψει τον πιθανό αντίπαλό του δεύτερου γιου του Μοϊτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ,  στη σημαντικότερη «κούρσα» διαδοχής στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, για τη θέση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας.

Ο Αλί Χαμενεΐ είναι 85 ετών και κατέχει αυτήν τη θέση (και, άρα, την απόλυτη εξουσία) από το 1989. Λέγεται ότι δεν είναι καλά στην υγεία του και ως εκ τούτου το Ιράν θα κληθεί αργά ή γρήγορα να επιλέξει τον επόμενο ηγέτη του. Ο «ανταγωνισμός» θα ήταν μεταξύ του Εμπραχίμ Ραϊσί και του Χαμενεΐ του νεότερου ο οποίος, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, με στόχο να απαλλάξει το γιο του από τον αντίπαλό του, ο αγιατολάχ οργάνωσε ένα «τέλειο δυστύχημα».

Η ιταλίδα δημοσιογράφος επικαλείται και μια άτυπη έρευνα που διεξάγεται στο X με Ιρανούς, άνδρες και γυναίκες, να ερωτώνται ποια, κατά τη γνώμη τους, είναι η αλήθεια για τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Οι επιλογές είναι οι εξής:

  1.  ενορχηστρώθηκε από τον Χαμενεΐ και τον γιό του Μοϊτάμπα.
  2.  από το Ισραήλ και τη Μοσάντ
  3.  από τον Πούτιν
  4.  επρόκειτο όντως για δυστύχημα.

Η πρώτη επιλογή είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...