356
Ιατρικοί αναπνευστήρες σε νοσοκομείο. Οι πλούσιοι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν τα δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας τους, έτσι έχουν αποθηκεύσει αναπνευστήρες στις πολυτελείς επαύλεις τους | REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Οι Ρώσοι νεόπλουτοι στοκάρουν αναπνευστήρες στις ντάτσες τους

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 20:29
Ιατρικοί αναπνευστήρες σε νοσοκομείο. Οι πλούσιοι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν τα δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας τους, έτσι έχουν αποθηκεύσει αναπνευστήρες στις πολυτελείς επαύλεις τους
|REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Οι Ρώσοι νεόπλουτοι στοκάρουν αναπνευστήρες στις ντάτσες τους

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 20:29

Ε, πέρασαν και πολλά χρόνια από την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ενωσης για να θυμούνται ορισμένα κρίσιμα πανδημικά πράγματα. Τα οποία εξάλλου φροντίζει να υπενθυμίζει και η χριστιανική θρησκεία, σε άλλο επίπεδο, βέβαια, ακόμη και με την εξόδιο ακολουθία της. Και ο Τολστόι τα έγραφε, αλλά ενδεχομένως δεν τον έχουν καν ακουστά. Ετσι λοιπόν κοιτούν την πάρτη τους, παλαβωμένοι από φόβο εξαιτίας του κορονοϊού.

Μπορούμε  εύκολα να συμπεράνουμε τι είναι και τι δεν είναι οι παραπάνω κύριοι: είναι Ρώσοι, δεν είναι κομμουνιστές, είναι τύποις χριστιανοί, έχουν μπόλικο χρήμα, τρέμουν για τη ζωούλα τους – με δυο λόγια, είναι η νέα μεγαλοαστική τάξη της Ρωσίας.

Το themoscowtimes μίλησε με μέλη πολύ πλουσίων ρωσικών οικογενειών, με ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν περιουσίες που υπερβαίνουν το ένα δισ. δολάρια, όπως γράφει, και περιλαμβάνουν ακίνητα στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Αυτοί οι πολύ πλούσιοι Ρώσοι έχουν και αρχοντικές ντάτσες σε πολυτελή προάστια της Μόσχας, εκεί όπου φιλοξενείται και η κυβερνητική ελίτ. Ε, εκεί θέλουν να περάσουν την πανδημία, μακριά από τον λαό που θα νοσηλευτεί στα κρατικά νοσοκομεία και θα παλέψει για τη ζωή του σε συνθήκες… λαϊκές. Οι πλούσιοι φοβούνται επειδή η πανδημία σαρώνει όλον τον κόσμο, έτσι άρχισαν να μετατρέπουν τις επαύλεις τους σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Μέχρις εδώ, πες πάει καλά.

Το πρόβλημα, με εξαιρετικά αντικοινωνικές συνέπειες, είναι ότι συγκεντρώνουν εκεί τους τόσο απαραίτητους σε όλους τους νοσούντες αναπνευστήρες. Τους αγοράζουν και τους στοκάρουν. Το ρωσικό σάιτ επικαλείται στοιχεία για δεκάδες περιπτώσεις πλουσίων που έχουν «σκουπίσει» από την αγορά το υγειονομικό υλικό. Κάθε ιατρικός αναπνευστήρας κοστίζει περί τα 1,8 εκατ. ρούβλια, δηλαδή 22.500 ευρώ. Αντιμετωπίζουν όμως και αυτοί δυσκολίες: «Υπάρχει λίστα αναμονής» λέει κάποιος, με άγχος.

Η Ρωσία, γράφει το σάιτ, διαθέτει συνολικά περίπου 42.000 αναπνευστήρες στα κρατικά νοσοκομεία της. Καλή είναι η αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό, αφού 29 αναπνευστήρες μοιράζονται 100.000 Ρώσοι, τη στιγμή που στην Ιταλία για τον ίδιο αριθμό ατόμων υπάρχουν μόνο οκτώ συσκευές.

Βέβαια, τα στοιχεία που αφορούν τη Ρωσία δεν… απλώνονται σε όλη την επικράτειά της: τα νοσοκομεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης είναι τα πιο εξοπλισμένα (έχουν το 25% των συσκευών), ενώ ρωσική η επαρχία… είναι άλλη υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...