476
Ο Τζον Μπέρκοου στον τελευταίο του... καυγά με βουλευτή | REUTERS

Βρετανία: Το αντίο του Τζον Μπέρκοου μετά από… 14.000 «Order»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 11:28
Ο Τζον Μπέρκοου στον τελευταίο του... καυγά με βουλευτή
|REUTERS

Βρετανία: Το αντίο του Τζον Μπέρκοου μετά από… 14.000 «Order»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2019, 11:28

Το τελευταίο, βροντώδες και μακρόσυρτο «Ordeeeer» αναφώνησε την Πέμπτη ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων έπειτα από 10 χρόνια θητείας!

Κατά την τελευταία του συνεδρία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου επαίνεσαν το έργο του, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να… θυμώσει για μία ακόμα φορά με βουλευτή των Εργατικών.

Πολλοί θεωρούν –και όχι αβάσιμα– ότι ο Μπέρκοου ανανέωσε τον ρόλο του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων και ότι έδωσε τέλος στη μυστικοπάθεια που επικρατούσε στο σώμα, κάνοντάς το πιο εξωστρεφή. Οπως αναφέρουν αναλυτές, ακόμη και ο εκρηκτικός του χαρακτήρας είχε πολλές φορές θετικά αποτελέσματα, καθώς σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, μετά το δημοψήφισμα του 2016, έλαβε αποφάσεις σε περιπτώσεις που οι βουλευτές αδυνατούσαν να το πράξουν.

Με την μαύρη μεταξωτή του τήβεννο και τις χαρακτηριστικές του πολύχρωμες γραβάτες, ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή «Order!» 14.000 φορές σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.

Συντηρητικός, ταπεινής καταγωγής, ο 157ος πρόεδρος του κοινοβουλίου έγινε «το καρφί» στο μάτι διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να τον βγάλει από την θέση του χωρίς επιτυχία.

Ο Τζον Μπέρκοου αποχωρεί από τη Βουλή

Δύο φορές μέσα στο 2019 αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Τερέζα Μέι και έπειτα στον Μπόρις Τζόνσον, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτησιν, προκαλώντας το στρατόπεδό του των Τόρις να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.

Αλλά τις επικρίσεις των Συντηρητικών προκάλεσε και η θέση του κατά της εκφώνησης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη χώρα το 2018.

Ο Τζον Μπέρκοου προσέρχεται στην τελευταία του συνεδρίαση
Ο Μπέρκοου αποχωρεί για τελευταία φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων με την ιδιότητα του πρόεδρου της

Γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου 1963, ο Τζον Μπέρκοου είναι παιδί εβραϊκής οικογένειας του βόρειου Λονδίνου. Επειτα από σπουδές Πολιτικών Επιστημών, γίνεται δημοτικός σύμβουλος της λονδρέζικης συνοικίας του Λάμπεθ σε ηλικία 23 ετών. Το 1997, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια του Μπάκιγχαμ, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Το 2009, αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, υπό κυβέρνηση Εργατικών, με την υπόσχεση να κάνει την ρήξη σε σχέση με τις πρακτικές του προκατόχου του, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με αποδείξεις εξόδων.

Στα 46 του χρόνια, ο Τζον Μπέρκοου είναι ο νεότερος που καταλαμβάνει αυτό το υψηλό αξίωμα και αποφασίζει να ανανεώσει λίγο το ενδυματολογικό πρωτόκολλο: καταργεί την περούκα για τον ίδιο και το 2017 αποφασίζει να επιτρέψει στους βουλευτές να παρίστανται στις συνεδριάσεις χωρίς γραβάτα.

Ωστόσο, επικρίθηκε για τα έξοδα ανακαίνισης του διαμερίσματός του στο Γουεστμίνστερ και για την «τυραννική» του συμπεριφορά προς το επιτελείο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...