403
Τεθωρακισμένα σε στρατιωτικό τρένο μεταφέρονται από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς τη ρωσική ενδοχώρα | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 13:19
Τεθωρακισμένα σε στρατιωτικό τρένο μεταφέρονται από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς τη ρωσική ενδοχώρα
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 13:19

Σε μία ακόμα ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τεθωρακισμένα και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την χερσόνησο της Κριμαίας –την οποία, ως γνωστόν, προσάρτησαν οι Ρώσοι το 2014– μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επεσήμανε ότι: «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε πεδία δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τρένα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τρένο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Την Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη «μερική» αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα νότια σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση. Παράλληλα συνεχίζονται έως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ, να σαρκάσει τις πληροφορίες που αναμεταδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπευσε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμα των «επικείμενων εισβολών» της Ρωσίας στην Ουκρανία για το… τρέχον έτος.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας: Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας για το τρέχον έτος. Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου» ανέφερε η ρωσίδα αξιωματούχος στο το κανάλι της στην πλατφόρμα επικοινωνίας Telegram.

Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις σαν «κενές και αβάσιμες», που προκαλούν κλιμάκωση της έντασης, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...