297
Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιστρέφουν στη Βουλή | SOOC/CreativeProtagon

Οι «πασοκογενείς» εδραιώνουν την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 07:47
Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιστρέφουν στη Βουλή
|SOOC/CreativeProtagon

Οι «πασοκογενείς» εδραιώνουν την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 07:47

Ενα γεγονός που έχει την πολιτική σημασία του και μπορεί να ερμηνεύσει το υψηλό ποσοστό του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά τη φθορά πήρε 31,54% πανελλαδικά, είναι η πολύ καλή παρουσία των νέων «πασοκογεννών» στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πρόσωπα που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με τη λεγόμενη διεύρυνση και το αφήγημα της «προοδευτικής συμμαχίας», τα πήγαν εξαιρετικά στα ψηφοδέλτια και επιστρέφουν στη Βουλή ύστερα από πολλά χρόνια.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο. Παλαιοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν στη Βουλή ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που παραδοσιακά στελέχη της Κουμουνδούρου και προβεβλημένοι υπουργοί των κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα έμειναν εκτός.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση, πρώην υπουργού του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και διεκδικητή πριν από 20 μήνες της αρχηγίας του νέου φορέα της Κεντροαριστερας –παρεμπιπτόντως το Κίνημα Αλλαγής έμεινε στο 8,10%– ο οποίος επιστρέφει στα βουλευτικά έδρανα ύστερα από οκτώ χρόνια.

Ο κ. Ραγκούσης ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιώς και επανεξελέγεται δεύτερος, πίσω από τη Νίνα Κασιμάτη και μπροστά από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η επιτυχία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κάποτε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ η οποία διατέλεσε το τελευταίο διάστημα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου εκλέγεται στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών τρίτη, πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Κώστα Ζαχαριάδη και μπροστά από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Μια τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Θάνου Μωραΐτη που επίσης υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Προ μηνών προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε υφυπουργός Υποδομών. Τώρα εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτολωακαρνανία, δεύτερος πίσω από τον Γιώργο Βαρεμένο.

Μολονότι δεν εξελέγη βουλευτής, ο Αγγελος Τόλκας, ο οποίος είχε υπουργοποιηθεί μαζί με τον κ. Μωραΐτη –είχε αναλάβει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής– τα πήγε ιδιαίτερα καλά στην Ημαθία και έχασε την έδρα για λιγότερους από 100 σταυρούς. Η Φρόσω Καρασαρλίδου πήρε 6.707 ενώ ο κ. Τόλκας πήρε 6.615.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...