477
| INTIMEnews

Οι «Οχιές» βγαίνουν στο Αιγαίο!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 15:34
|INTIMEnews

Οι «Οχιές» βγαίνουν στο Αιγαίο!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 15:34

Τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα μαχητικά  F-16 Βlock 72 Viper παρέλαβε τη Δευτέρα από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) η Πολεμική μας Αεροπορία. Η επίσημη παραλαβή έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ την Τανάγρα,  ενώ επόμενος σταθμός των δύο πρώτων «Οχιών» είναι η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου θα ενταχθούν στην 343 Μοίρα «Αστέρι», που θα αποτελέσει την πρώτη Μοίρα Viper της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αεροπορία μας έχει πλέον στη δύναμή της την πιο σύγχρονη και προηγμένη έκδοση των  F-16 παγκοσμίως και η παραλαβή των δύο πρώτων «Οχιών» αποτελεί ορόσημο στην πορεία ενίσχυσής της με  συνολικά 83 αεροσκάφη του ίδου τύπου, μέχρι την ένταξη και των πρώτων stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Τα δύο πρώτα F-16 Viper θα λειτουργήσουν αρχικά ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των πιλότων της ΠΑ, ενώ το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παράδοση, μέχρι τα τέλη του έτους, τουλάχιστον άλλων έξι «Οχιών».

Αφού συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαχητικών στη Μοίρα «Αστέρι», σειρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει η έτερη Μοίρα της Σούδας, 340 «Αλεπού» και θα ακολουθήσουν η 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα και οι δύο Μοίρες του Αράξου, 335 «Τίγρης» και 336 «Ολυμπος».

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των ελληνικών F-16  το πιο σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που τα καθιστά πλήρως διαλειτουργικά με τα F-35 (όποτε αυτά ενταχθούν στη δύναμη της ΠΑ), αλλά και με τις νέες φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού. Σε συνδυασμό με το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και τα νέα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, οι «Οχιές» γίνονται κυρίαρχες στο Αιγαίο μαζί με τα Rafale που εντάσσονται σταδιακά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΠΑ.

«Ο ήχος των Viper θα είναι ο ήχος Ελευθερίας για τους κατοίκους στις εσχατιές της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχγηός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Εκτός από τα 83 Viper, ακολουθεί η αναβάθμιση 38 F-16 Block 50 που αναμένεται ναε ξεκινήσει στην Αγχίαλο.

Οσο για τα παλαιότερα F-16 Block 30 της ΠΑ ο σχεδιασμός είναι η διατήρησή τους σε μάχιμη κατάσταση και η αξιοποίησή τους ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των νέων «Ικάρων».

Στον εκσυγχρονισμό των 38 Block 50 σε  F-16V  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Ραντάρ AESA AN/APG-83 SABRΥπολογιστής αποστολής MMC 7000AH

Ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης-DFLCC (Digital Flight Control Computer) αναβαθμισμένος με αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος-AGCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System).

Αναβάθμιση UCADC (Upgraded Central Air Data Computer)

ADTE (Advanced Data Transfer Equipment) για τη μεταφορά-φόρτωση δεδομένων με μαγνητικό μέσο και διασύνδεση ethernet.

CDEEU (Common Data Entry Electronics Unit)

Μονάδα ASIU (Aft Station Interface Unit)  για δυνατότητα Missioned επιχειρήσεων και ASHUDM (Aft Seat HUD Monitor).

Δυνατότητα χρήσης AIM-120 C-5/C-7 AMRAAM και AIM-2000 (IRIS-T) με πλήρεις δυνατότητες μέσω JHMCS.

Χρήση φορέα BRU-57 που επιτρέπει την ανάρτηση δύο «έξυπνων» όπλων.

Αναβάθμιση του ASPIS (Airborne Self-Protection Integrated System) στο επίπεδο ASPIS II

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...