378
Ισραηλινοί κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στο κέντρο του Τελ Αβίβ | REUTERS/Amir Cohen

Οι Ισραηλινοί έβγαλαν τις μάσκες!

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 14:50
Ισραηλινοί κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στο κέντρο του Τελ Αβίβ
|REUTERS/Amir Cohen

Οι Ισραηλινοί έβγαλαν τις μάσκες!

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 14:50

Η ημέρα που οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς προστατευτική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους έφτασε στο Ισραήλ.

«Ηγούμαστε της διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την έξοδο από την πανδημία. Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορονοϊό. Μπορεί να επιστρέψει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στέλνοντας μήνυμα επαγρύπνησης και τήρησης των κανόνων υγιεινής, κυρίως για τους νέους κάτω των 16 ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και κάλεσε τους πολίτες να έχουν εύκαιρες μάσκες.

«Νιώθω περίεργα χωρίς μάσκα για πρώτη φορά, μετά τόσο καιρό. Αλλά είναι πολύ ωραία, περίεργα», λέει ο 19χρονος Αμιτάι Χαλγκάρτεν, ενώ απολαμβάνει τον ήλιο σε ένα πάρκο. «Αν χρειάζεται να τη φοράω σε εσωτερικούς χώρους για να απαλλαγούμε από αυτό, θα κάνω ό,τι μπορώ», προσθέτει.

Με σχεδόν το 81% των πολιτών ή κατοίκων της χώρας άνω των 16 ετών –που ανήκουν δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech στο Ισραήλ– να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, οι μολύνσεις και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί εντυπωσιακά.

Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα ξένων παραμένει περιορισμένη και όσοι Ισραηλινοί δεν είναι εμβολιασμένοι και επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα εξαιτίας της ανησυχίας για τις παραλλαγές του ιού, που πιθανόν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τα επτά κρούσματα μιας νέας, ινδικής παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα έθεσαν τον μηχανισμό του υπουργείου Υγείας σε επιφυλακή.

Ειδικό καθεστώς στα σχολεία

Με τα σχολεία να επαναλειτουργούν πλέον για όλους τους μαθητές, η προσοχή των ειδικών στρέφεται ήδη εκεί.

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι έχουν εντολή να αερίζουν τις σχολικές αίθουσες και να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο εντός της αίθουσας όσο και στα διαλείμματα. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το παιδικό θέατρο, παραμένουν υπό απαγόρευση.

«Αυτός ο πληθυσμός (σ.σ. τα παιδιά κάτω των 16) παραμένει ανεμβολίαστος και θέλουμε να τον προστατεύσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το Ισραήλ υπολογίζει ανάμεσα στον πληθυσμό του, 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, και τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους έχει εμβολιάσει.

Δυτική Οχθη και Γάζα

Οι 5,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη διοικούμενη από την ισλαμιστική Χαμάς, Λωρίδα της Γάζας, παραλαμβάνουν περιορισμένες προμήθειες των εμβολίων από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX και την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News