360
Η Μπαλάντια, το «παλαιστινιακό χωριό» που παίζει ρόλο στίβου μάχης για τους ισραηλινούς στρατιώτες | Corriere della Sera

Οι Ισραηλινοί έστησαν «αραβικό χωριό» για προσομοίωση μάχης!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 17:44
Η Μπαλάντια, το «παλαιστινιακό χωριό» που παίζει ρόλο στίβου μάχης για τους ισραηλινούς στρατιώτες
|Corriere della Sera

Οι Ισραηλινοί έστησαν «αραβικό χωριό» για προσομοίωση μάχης!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 17:44

«Μπαλάντια» στα αραβικά σημαίνει περιοχή ή δήμος και ετυμολογείται από τη λέξη «μπάλαντ» που σημαίνει πατρίδα. Μπαλάντια, λοιπόν, ονόμασαν οι Ισραηλινοί και ένα ομοίωμα αραβικού (παλαιστινιακού) χωριού το οποίο κατασκεύασαν 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα.

Εχει απ’ όλα το χωριό τους: αγορά, τέμενος, ένα μεγάλο κτίριο, μια πλατεία και γύρω της πολλά μικρά σπιτάκια με αυλές, δυο μεγάλους δρόμους και πολλά στενοσόκακα. Στο υπέδαφός της ισραηλινής Μπαλάντια υπάρχουν και στοές διαφυγής. Μόνο Παλαιστίνιοι δεν υπάρχουν εκεί.

Οπως καταλάβατε, πρόκειται περί στίβου μάχης –μάχης σε αστικό περιβάλλον–, ο οποίος ανήκει στην ισραηλινή βάση Τζεελίμ. Το γενικό επιτελείο του ισραηλινού στρατού τον κατασκεύασε με αμερικανικά κεφάλαια περί το μέσον της δεκαετίας του 2000, βάσει «εμπειριών μάχης» όπως έγραψε στην Corriere della Sera o Γκουίντο Ολίμπιο. Είναι πολύ ρεαλιστικό σύμπλεγμα, ενώ τα τούνελ τού προσέδωσαν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στις ασκήσεις προς αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, της Φατάχ.

Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και με κάμερες για την παρακολούθηση των κινήσεων, ενώ ένα ηχοσύστημα παράγει τους ήχους των εκρήξεων, ακόμη και τους ψαλμούς του μιναρέ! Συνολικό κόστος: 45 εκατ. δολάρια.

Οι ασκήσεις των ισραηλινών είναι μελετημένες ως προσομοίωση χερσαίας επιχείρησης σε κανονικό αραβικό χωριό, στην παλαιστινιακή Γάζα λόγου χάρη, και περιλαμβάνουν στόχους όπως η κατάκτηση μεμονωμένων σπιτιών που έχουν στοχοποιηθεί.

Οι εκπαιδευόμενοι ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν και εκκαθαρίζουν την Μπαλάντια σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο, όροφο τον όροφο, κ.ο.κ. Εχουν τον νου τους να φυλάγονται από «τα σοκάκια του θανάτου» μεταξύ των κτισμάτων και να εξουδετερώνουν διάφορες εκρηκτικές εκπλήξεις που παραμονεύουν εδώ και εκεί, πίσω από κάποια πόρτα, μέσα σε ένα φαινομενικά αθώο κοτέτσι, κ.λπ.

Δύσκολη δουλειά για τους ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά δεν την κάνουν μόνοι τους. Τους συνοδεύουν εκπαιδευμένα σκυλιά με κάμερες, μικρά drones, ακόμα και άνδρες του Μηχανικού για έργα της στιγμής.

Τον ρόλο των παλαιστινίων μαχητών παίζουν άλλοι ισραηλινοί στρατιώτες. Αυτοί μπορεί να βγαίνουν από λαγούμια και να πυροβολούν, να πετούν χειροβομβίδες από τις ταράτσες, κ.ά. Ο Ολίμπιο, θαμπωμένος από την επίσκεψή του στη βάση Τζεελίμ, έγραψε με θαυμασμό και για τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, ακόμη και για τις γιγάντιες μπουλντόζες D9R, τεθωρακισμένες επίσης.

Αυτές χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό για τη διάνοιξη δρόμων κλεισμένων από οδοφράγματα και για την αποτροπή επιθέσεων «καμικάζι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...