366
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ - Το φθινόπωρο ξεκινά η μεγάλη διασταύρωση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Οι έλεγχοι της Εφορίας «έβγαλαν» 784.150 παραβάσεις με καθαρή αποκρυβείσα αξία €24 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 12:44
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ - Το φθινόπωρο ξεκινά η μεγάλη διασταύρωση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Οι έλεγχοι της Εφορίας «έβγαλαν» 784.150 παραβάσεις με καθαρή αποκρυβείσα αξία €24 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2023, 12:44

Νέα –και πολλά– «λαβράκια» έβγαλαν τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.

Οι φορολογικοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές της χώρας –και όχι μόνο– έγιναν και με επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων αλλά και μέσω διασταυρώσεων.

Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Αυγούστου:

-Πραγματοποιήθηκαν 50.000 έλεγχοι

-Καταγράφηκαν 784.150 παραβάσεις με καθαρή αποκρυβείσα αξία 24 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ άνω των 4 εκατ. ευρώ

-Έκλεισαν για 48 ώρες 621 επιχειρήσεις

-Επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 131 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους)

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές.

«Η διασφάλιση των συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και η προστασία των συνεπών φορολογουμένων είναι αυτονόητα για εμάς. Για αυτό τον σκοπό, εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε, όλο και περισσότερο, τα παράθυρα φοροδιαφυγής», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Πλέον, τόνισε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «πάμε ακόμα πιο διαβασμένοι στους ελέγχους χάρη στη διασύνδεση της πλατφόρμας myDATA, με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS» και το επόμενο βήμα –πρόσθεσε– είναι η διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης, ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο ψηφιακό εγχείρημα.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, θα βγει η απόφαση για τη δημιουργία μητρώο POS, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν αν έχουν ελληνικό ή ξένο ΡΟS.

Τέλος, ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε μεγάλες διασταυρώσεις για τις σχεδόν 4 εκατ. δηλώσεις που υποβλήθηκαν και δείχνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει μια «μεγάλη διασταύρωση στοιχείων» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύουν όλες αυτές οι φορολογικές δηλώσεις. Ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνει με τη σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων των δαπανών και των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...