300
Το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας απομακρύνεται από το βάθρο της στην Οδησσό, το βράδυ της Πέμπτης | REUTERS/Serhii Smolientsev

Οδησσός: Αποκαθήλωσαν το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, ιδρύτριας της πόλης

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 10:30
Το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας απομακρύνεται από το βάθρο της στην Οδησσό, το βράδυ της Πέμπτης
|REUTERS/Serhii Smolientsev

Οδησσός: Αποκαθήλωσαν το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, ιδρύτριας της πόλης

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 10:30

Το άγαλμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, της αυτοκράτειρας της Ρωσίας και ιδρύτριας της Οδησσού, απομάκρυναν οι τοπικές αρχές μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Το πολύπαθο άγαλμα, είχε στηθεί αρχικά το 1900 και 20 χρόνια αργότερα καταστράφηκε από τους Μπολσεβίκους. Το 2007, οι ουκρανικές αρχές είχαν στήσει ένα νέο στη θέση του. Το βράδυ της Πέμπτης, απομακρύνθηκε ξανά από το βάθρο του.

Σύμφωνα με την απόφαση των αρχών, θα μεταφερθεί σε αποθήκη και αργότερα θα μπει σε μουσείο.

Η Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας είχε ιδρύσει την Οδησσό στα τέλη του 18ου αιώνα, το 1794, σε έδαφος που κατέλαβε από τους Οθωμανούς.

Οι υπάλληλοι του δήμου απομάκρυναν και τα μικρότερα αγάλματα που περιστοίχιζαν την αυτοκράτειρα και ύψωσαν στη θέση τους μία ουκρανική σημαία.

Γερανός απομακρύνει το άγαλμα – Kyrylo Tymoshenko/Office of the President of Ukraine

Κάποιοι κάτοικοι ζητούσαν να καταστραφεί το άγαλμα από το 2014, όταν οι Ρώσοι προσάρτησαν παράνομα την Κριμαία, όμως η πλειοψηφία το ήθελε στη θέση του.

Τον περασμένο μήνα όμως, και καθώς η Οδησσός, παρά τη σημαντική θέση που κατέχει στην καρδιά των Ρώσων, έγινε στόχος των ρωσικών πυραύλων, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αποκαθήλωσή του. Σε διαδικτυακή ψηφοφορία, οι κάτοικοι ψήφισαν και αυτοί να αποσυρθεί, καθώς δεν θέλουν να βλέπουν τίποτα που να τους θυμίζει τους δεσμούς της πόλης με τη Ρωσία.

Ο Γενάντι Τρουχάνοφ, δήμαρχος της Οδησσού, που κάποτε θεωρούνταν φιλο-ρώσος, υπέγραψε την απόφαση.

«Οταν σκοτώνουν τους δικούς μας ανθρώπους, προκαλούν μίσος και αγανάκτηση», δήλωσε.

Το άγαλμα είχε ήδη βανδαλιστεί αρκετές φορές από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο, ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει ότι η απομάκρυνση του αγάλματος θα ήταν ακραία «ακόμα και για τους νεοναζί» και ότι ήταν απόδειξη ότι η Οδησσός ανήκει στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...