733
Ενα φορτηγό πλοίο περιμένει να φορτώσει σιτηρά στο λιμάνι της Οδησσού | Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Οδησσός: Αναχώρησε το πρώτο φορτίο ουκρανικών δημητριακών

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 10:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/08/2022 14:23
Ενα φορτηγό πλοίο περιμένει να φορτώσει σιτηρά στο λιμάνι της Οδησσού
|Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Οδησσός: Αναχώρησε το πρώτο φορτίο ουκρανικών δημητριακών

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 10:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/08/2022 14:23

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού το πρωί της Δευτέρας στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε, μιλώντας στη τηλεόραση, πως η Ουκρανία θα αρχίσει διαβουλεύσεις για να προσπαθήσει να ανοίξει το λιμάνι του Μικολάιφ, εφόσον τηρηθεί πλήρως η συμφωνία για τα σιτηρά.

Πριν λίγες ημέρες, είχε εγκαινιαστεί στην Κωνσταντινούπολη το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει επιφορτισθεί με τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν στις 22 Ιουλίου.

Το κέντρο, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία, διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της τελετής.

Με βάση τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν για τέσσερις μήνες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά.

Περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το JCC πρέπει να καταγράφει και να ακολουθεί τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, να διασφαλίζει την παρακολούθησή τους μέσω του διαδικτύου και από δορυφόρο, να επιθεωρεί τα σκάφη «με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο» κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «πολύ θετική» την αναχώρηση από την Ουκρανία του πρώτου πλοίου φορτωμένου με δημητριακά, σύμφωνα με τους όρους των συμφωνιών που συνήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη για να επιτραπεί η επανάληψη των εξαγωγών του Κιέβου.

Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι «πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό πρώτο βήμα» την αναχώρηση του εν λόγω πλοίου και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».

«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού», ανέφερε η Τρας σε δήλωσή της στο Twitter.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έχει δημιουργήσει, είναι τερματίζοντας τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία».

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο «Razoni» με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για τον Λίβανο.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...