428
Μακρόν, Ζελένσκι και Σολτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι | REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool

Ο Ζελένσκι στο Παρίσι, ζήτησε μαχητικά αεροπλάνα από τον Μακρόν και τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 07:02
Μακρόν, Ζελένσκι και Σολτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι
|REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool

Ο Ζελένσκι στο Παρίσι, ζήτησε μαχητικά αεροπλάνα από τον Μακρόν και τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 07:02

Την κοινή βούληση της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία επιβεβαίωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο υποδέχθηκε μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τον γάλλο ομόλογό του για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και για το γεγονός ότι η Γαλλία και Γερμανία όλους αυτούς τους μήνες είναι στο πλευρό της χώρας του. «Είμαστε ευγνώμονες», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Οπως πάντως επεσήμανε ο Guardian, ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στο Ελιζέ για να επαναλάβει την ανάγκη να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, λέγοντας πως «τώρα έχουμε ανάγκη» από βαρέα όπλα και αεροσκάφη.

«Οσο πιο γρήγορα λάβουμε τη βοήθεια, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας πάρουν νέα αεροπλάνα, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και θα επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα την Τετάρτη είχε επισκεφτεί και τo Λονδίνο, όπου συνάντησε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, καθώς και τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Γ’.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της».

♦ Διαβάστε: Leopard 1 στέλνουν Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί

Ο Σολτς επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News