383
Και μετά το Brexit τα Πέντε Μάτια της βρετανικής άμυνας πρέπει να βλέπουν, λέει ο Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, ο πρώην επικεφαλής της ΜΙ6 | Youtube

Ο βρετανός αρχικατάσκοπος ανησυχεί με τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 07:10
Και μετά το Brexit τα Πέντε Μάτια της βρετανικής άμυνας πρέπει να βλέπουν, λέει ο Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, ο πρώην επικεφαλής της ΜΙ6
|Youtube

Ο βρετανός αρχικατάσκοπος ανησυχεί με τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 07:10

Τη γνώμη του περί το Brexit έγραψε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, ο βρετανός πρώην αρχικατάσκοπος και πρώην επικεφαλής της σχετικής υπηρεσίας ΜΙ6, υπό το πρίσμα των σχέσεων αίματος που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις ΗΠΑ και τον υπόπλοιπο αγγλόφωνο κόσμο (Κοινοπολιτεία) όσον αφορά την άμυνά του.

Δεδομένων ότι, πρώτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι γυρεύει εναγωνίως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και, δεύτερον, ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ο αρθρογράφος παρεμβαίνει για να επισημάνει τα κατά τη γνώμη του ζητήματα ασφαλείας που η συμφωνία δημιουργεί ή ενδέχεται να δημιουργήσει.

Ο Ντίαρλαβ θεωρεί ότι στο σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν «κρυμμένες» ορισμένες επικίνδυνες αλλαγές. Κρίνει ότι τα ισχυρά πλεονεκτήματα που η Βρετανία σε σχέση με την Ευρώπη έχει στον τομέα της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών είναι δυνατόν να τεθούν εν αμφιβόλω με τη συμφωνία. Συνδέει μάλιστα το θέμα με τις πρόσφατες «δηλώσεις πίστης» της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε έναν «ευρωπαϊκό στρατό» – «συμπληρωματικού του ΝΑΤΟ» όπως είχαν διευκρινίσει.

Από την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ και έως την έξοδό της, γράφει ο Ντίαρλαβ, η Βρετανία δεν επηρεάστηκε στον τομέα της άμυνας, επειδή η ίδια η ΕΕ δεν ανέπτυξε καμιά σοβαρή εθνική ασφάλεια ή αμυντικές ικανότητες. Αν τώρα ετοιμάζονται για «ευρωπαϊκό στρατό» τα πράγματα αλλάζουν.

Η Βρετανία έχει Πέντε Μάτια

Εμείς, λέει, έχουμε το ΝΑΤΟ πάνω απ’ όλα και στηριζόμαστε κυρίως στην υπεράσπιση των διμερών σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Οσον αφορά τα λεγόμενα Πέντε Μάτια (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), τα έχουμε πάντα ως τη βασική μας συμμαχία για ανταλλαγή και ζύμωση πληροφοριών στον τομέα της ασφαλείας.

Τώρα όλοι εξετάζουν το Βrexit από την οικονομική πλευρά του, λέει, ενώ η ασφάλεια αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον ζήτημα.

Και αναρωτιέται μήπως η Μέι διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους, χωρίς να το ανακοινώνει, μερικά από τα βρετανικά «περιουσιακά στοιχεία» στον τομέα εθνικής ασφάλειας κατά τρόπο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα Πέντε Μάτια και τη συνεργασία Βρετανίας – ΗΠΑ. Μια τέτοια θεμελιώδης μετατόπιση της εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν σοβαρό θέμα, λέει.

Ο Βρετανός δεν ψήφισε υπέρ του Brexit προκειμένου να αποδυναμώσει τις πιο σημαντικές συμμαχίες μας στον αγγλόφωνο κόσμο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μάλλον δηλώνει ότι οι Βρετανοί αυτές ακριβώς θέλησαν να ενισχύσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...