393
Ο βασικός διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ (στο μέσο), με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (δεξιά) και τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς | REUTERS/Yves Herman

Οι «27» της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 12:09
Ο βασικός διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ (στο μέσο), με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (δεξιά) και τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς
| REUTERS/Yves Herman

Οι «27» της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2018, 12:09

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να εγκρίνουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 τάσσονται υπέρ της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Παρά ταύτα, με το βλέμμα στο ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας από τη βρετανική Βουλή, οι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση αν το Λονδίνο πει «όχι» στο πολυσέλιδο κείμενο. Είτε, δηλαδή, αυτό το Brexit, είτε άτακτη έξοδος.

Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ήταν σαφέστεροι ως προς αυτό. Η συμφωνία είναι ό,τι περισσότερο μπορούσε να κάνει η ΕΕ. Ένα μικρό παράθυρο βελτιώσεων άφησε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν, σημειώνει το Politico.eu.

Ενδιαφέρον είχαν όμως οι αναφορές της προέδρου της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας. «Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας.

Τον τόνο είχε δώσει προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια».

«Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, διαβεβαίωσε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ νωρίτερα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Το αναμενόμενο «ναι» από την πλευρά των Βρυξελλών, μετά και την κάμψη των αντιρρήσεων, όπως αυτών της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ, ελάχιστα λύνει τα χέρια της Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αγωνίζεται να βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία από το τη βρετανική Βουλή. Η ψηφοφορία προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν δεν τη βρει, το ναυάγιο είναι δεδομένο και ο χρόνος για Brexit που θα κυλήσει ομαλά είναι λίγος.

Ευκολότερο είναι το έργο για τα 27 Κοινουβούλια των κρατών-μελών, άρα και το ελληνικό, που θα κληθούν και αυτά να επικυρώσουν τη συμφωνία που εκτείνεται σε 585 σελίδες συν μια «πολιτική διακήρυξη» 26 σελίδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...