428
Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή | Stelios Misinas / POOL / SOOC

Δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την επίσκεψη Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2016, 13:39
Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή
|Stelios Misinas / POOL / SOOC

Δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την επίσκεψη Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2016, 13:39

Εκτενείς ήταν οι αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο – και ειδικά στον γερμανικό – για την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα. Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η διάθεσή της για συνεργασία με τη ρωσική πλευρά είναι αντίθετες με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη Μόσχα.

Η Deutsche Welle, στάθηκε ιδιαίτερα στο κυριακάτικο φύλλο της Neue Zürcher Zeitung το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα φαίνεται ότι θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές. Μπορεί τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ να αναγκάζουν την Αθήνα να πουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, όμως η Ελλάδα αποφασίζει σε ποιον θα τις πουλήσει. Ο Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι Ρώσοι αναλάμβαναν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό σιδηρόδρομο». Στη συνέχεια του άρθρου, που έφερε τον τίτλο «Ο Τσίπρας καλοπιάνει τον Πούτιν», η NZZ σημείωσε ότι Πούτιν και Τσίπρας αποτελούν ένα ταιριαστό πολιτικό δίδυμο. «Φαίνεται ότι ο ισχυρός πολιτικός Πούτιν και ο ελαφρών βαρών Τσίπρας, όπως τον βλέπουν η αντιπολίτευση στη χώρα του και οι δανειστές στο εξωτερικό, ταίριαξαν».

Η εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger από την πλευρά της σχολίασε επίσης του προέδρου της Ρωσίας στην Αθήνα: «Πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ως φρούδες τις ελπίδες ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα χρέη με δάνεια δισεκατομμυρίων. Τώρα ελπίζει στην πρωτοβουλία των Ρώσων στο έργο των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά στις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον συζητούνται και κοινά ενεργειακά και τουριστικά έργα».

Ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη του ρώσου ηγέτη στην Ελλάδα έγινε και από την τουρκική Hurriyet, η οποία σημείωσε πως «η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα είχε μηνύματα για όλους». Η εφημερίδα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα είναι η πρώτη του ρώσου προέδρου με ευρωπαίο ηγέτη εδώ και έναν χρόνο και πως έγινε ενώ η ΕΕ θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει την ανανέωση ή όχι των κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της υπόθεσης της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η γαλλική Le Monde σχολίασε σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει το ελληνικό χαρτί κόντρα στην ΕΕ», ότι ο ρώσος πρόεδρος «καλλιεργεί με ιδιαίτερη φροντίδα τις σπάνιες φιλίες του στην Ευρώπη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Nouvel Observateur υπογράμμισε το γεγονός ότι η άφιξη Πούτιν στην Αθήνα έγινε λίγο προτού οι Βρυξέλλες αποφασίσουν για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας: «Πούτιν και Τσίπρας ντοπάρουν την οικονομική τους συνεργασία, πριν από την απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...