327
O Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ περιέγραψε τον εαυτό του ως υπέρμαχο των επενδύσεων. Μία ημέρα μετά το αφήγημα αυτό ακυρώθηκε | REUTERS/Alexandros Avramidis

«Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» λέει ο γερμανικός Τύπος

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 09:14
O Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ περιέγραψε τον εαυτό του ως υπέρμαχο των επενδύσεων. Μία ημέρα μετά το αφήγημα αυτό ακυρώθηκε
|REUTERS/Alexandros Avramidis

«Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» λέει ο γερμανικός Τύπος

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 09:14

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold για πάγωμα της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, ένα μόλις 24ωρο μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την 82η ΔΕΘ ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στις επενδύσεις, απασχολεί έντονα τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση της καναδικής εταιρείας βάζει σε κίνδυνο τις ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ρίχνει το βάρος της κριτικής ακόμη και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

«Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ το οικονομικό έντυπο Wirtschaftswoche σημειώνει ότι «απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων».

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Handelsblatt ότι «ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του φιλόδοξου εγχειρήματος, η απόφαση της Eldorado αποτελεί θρίαμβο. Για εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο η απόφαση δρα αποτρεπτικά».

Εκτιμά μάλιστα ότι «δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δισ., την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία.

» Και αυτή την επένδυση πολέμησε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε που κυβερνά, οι επενδυτές στο Ελληνικό βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα νέα εμπόδια. Σε περίπτωση που η Αθήνα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτή την επένδυση θα ήταν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Το Spiegel σε διαδικτυακό δημοσίευμα με τον τίτλο  «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» σημειώνει ότι «η ανακοίνωση των Καναδών συνιστά πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες για έναν σημαντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Αρχικός στόχος ήταν η Eldorado να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει την εξόρυξη χρυσού. Με περίπου 12 τόνους το χρόνο, η χώρα θα ανήκε στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ευρώπη.

» Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ωστόσο προειδοποιήσει για το αμφιλεγόμενο εγχείρημα. (…) Υπό την πίεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων υπέρ της Eldorado, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της και χορήγησε ορισμένες κατασκευαστικές άδειες. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έθεσε και πάλι εμπόδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...