447
Τα προεδρικά διατάγματα με την υπογραφή του θα μπορούσαν να είναι μέρος της Βιβλιοθήκης Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Joshua Roberts

Ο Τραμπ ψάχνει 2 δισ. δολάρια για να φτιάξει τη δική του «πυραμίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 06:45
Τα προεδρικά διατάγματα με την υπογραφή του θα μπορούσαν να είναι μέρος της Βιβλιοθήκης Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Joshua Roberts

Ο Τραμπ ψάχνει 2 δισ. δολάρια για να φτιάξει τη δική του «πυραμίδα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 06:45

Θα μπορούσε να περιέχει ένα κομμάτι από το τείχος στα σύνορα, τις ερωτικές επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν και μία μικρογραφία της κυλιόμενης σκάλας στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης, από όπου ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία, το 2015.

Τα παραπάνω θεωρεί ο συντάκτης των Times, πως είναι υποψήφια για να κοσμήσουν τα ράφια της Βιβλιοθήκης Ντόναλντ Τραμπ και του μουσείου, που ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία σχεδιάζει να χτίσει με προϋπολογισμό δύο δισ. δολάρια -το μεγαλύτερο ποσό από οποιοδήποτε άλλο προεδρικό κέντρο.

Είναι η ευκαιρία του να πει την ιστορία της προεδρίας του από τη δική του σκοπιά. Για αυτό και αναζητεί μία τοποθεσία στη Φλόριντα. Ο στενός του συνεργάτης, Νταν Σκαβίνο, έως τώρα υπεύθυνος για τους επίσημους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου στα social media, αναμένεται να είναι επικεφαλής του εγχειρήματος.

Ολοι οι πρόεδροι, μετά τον Φράνκλιν Ρούζβελτ, έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια με τα οποία έχτισαν το δικό τους κέντρο, όπου βρίσκονται τα προσωπικά τους έγγραφα και αντικείμενα που συνδέθηκαν με την προεδρία τους και την παραμονή τους στον Λευκό Οίκο.

Το πιο φιλόδοξο από όλα έως τώρα ήταν το Προεδρικό Κέντρο του Ομπάμα, που σχεδιάζεται να αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη συνοικία στο νότιο Σικάγο. Το κτίριο θα κοστίσει 500.000 δολάρια, ενώ έχει συγκεντρωθεί άλλο ένα δισ. για τη λειτουργία του.

«Πυραμίδες»

Ο Ρίτσαρντ Κοξ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αποκαλεί τα προεδρικά κέντρα «πυραμίδες της Αμερικής», όχι μόνο για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά και γιατί τείνουν να αποθεώνουν τον κάθε πρόεδρο.

Ο δε Τζόναθαν Ζίμερμαν, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, είναι ακόμα πιο επικριτικός λέγοντας ότι είναι μη δημοκρατικά ινστιτούτα γιατί δίνουν το δικαίωμα στους προέδρους -και όχι στον λαό- να καθορίζουν την υστεροφημία τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα πλέον, ο Τραμπ θα μπορέσει να συγκεντρώσει δύο δισ. δολάρια.

«Δεν ξέρω σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζει ο Τραμπ. Δεν έχω ιδέα πού θα βρει τα χρήματα. Οποιος κάνει δωρεά, θα είναι ραδιενεργός», είπε χαρακτηριστικά στην Washington Post ένας πρώην σύμμαχός του. Ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Μόνο οι παλαβοί θα δώσουν λεφτά. Ολοι οι άλλοι τρέχουν μακριά».

«Σπόνσορες»

Επειδή και άλλοι πρόεδροι είχαν δυσκολία να συγκεντρώσουν τόσα χρήματα -πολύ πιο εύκολα ένας δισεκατομμυριούχος θα δώσει λεφτά σε προεκλογική εκστρατεία- συχνά στράφηκαν στο εξωτερικό. Ο Μπιλ Κλίντον λέγεται ότι έλαβε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία και 450.000 δολάρια από τη σύζυγο του Μαρκ Ριτς, χρηματοδότη των Δημκρατικών που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και ο Κλίντον του είχε απονείμει χάρη.

Ο Τζορτζ Μπους ο πρσεβύτερος έλαβε δωρεές από ξένες κυβερνήσεις, όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Επίσης είχε λάβει και αυτός 350.000 δολάρια για τη Βιβλιοθήκη του από κάποιον στον οποίο απένειμε χάρη, τον Εντουιν Κοξ, τεξανό επιχειρηματία και χρηματοδότη των Ρεπουμπλικάνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...