339
Πνέει τα λοίσθια η περίφημη Freikörperkultur, η κουλτούρα του γυμνού σώματος, που τόσο χαρακτήρισε τη Γερμανία | Shutterstock

Ο «θάνατος» του παραδοσιακού γερμανικού γυμνισμού

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 22:35
Πνέει τα λοίσθια η περίφημη Freikörperkultur, η κουλτούρα του γυμνού σώματος, που τόσο χαρακτήρισε τη Γερμανία
|Shutterstock

Ο «θάνατος» του παραδοσιακού γερμανικού γυμνισμού

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 22:35

Ενα από τα χαρακτηριστικά της «γερμανικότητας», ο φυσιολατρικός γυμνισμός, παρακμάζει και τη θέση του παίρνει ο νεοπουριτανισμός.

Η κυρίαρχη τάση που εδώ και δεκαετίες αποκαλείται «Freikörperkultur», δηλαδή η «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος», όπου χιλιάδες Γερμανοί έχουν την τάση να περιφέρονται εν αδαμιαία περιβολή σε σάουνες, πισίνες, γυμναστήρια και παραλίες, ακόμη και σε πάρκα μεγαλουπόλεων, όπως το Βερολίνο, αφήνεται στην άκρη.

Οι νέες γενιές Γερμανών απορρίπτουν συλλήβδην τις συνήθειες των πατεράδων και των παππούδων τους και προτιμούν να φορούν το φύλλο συκής σαν… πανοπλία, καλύπτοντας όλο το σώμα τους.

Ανάμεσα στις αιτίες που εντοπίζουν οι ειδικοί για αυτήν την έκρηξη της όψιμης σεμνοτυφίας βρίσκονται η κουλτούρα του τέλειου σώματος που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και οι πασαρέλες μόδας.

«Ολη αυτή η τάση του τέλειου σώματος και το πώς πρέπει να είμαστε έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο κίνημα του φυσιολατρισμού» τονίζει ο Κρίστιαν Ούτεχτ, πρόεδρος της Ενωσης Γυμνιστών Βερολίνου.

«Και η νέα γενιά αποδεικνύεται αρκούντως συντηρητική: ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου μας δεν υπάρχει ούτε ένα κάτω των 30 ετών» σημειώνει με έκπληξη.

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένας ακόμη παράγοντας που συνετέλεσε προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η τεράστια προσφορά ονλάιν και δωρεάν πορνό που επιδρά αρνητικά στην ανθρωπινή «φαντασία».

«Κάποιοι κατηγορούν τις δημογραφικές αλλαγές στη χώρα, με την εκτεταμένη μουσουλμανική μετανάστευση να φέρνει μια άκρη κοινωνικού και θρησκευτικού συντηρητισμού σε μια κοινωνία που κάποτε έβγαινε γυμνή στους δρόμους. Πολλοί φυσιολάτρες ανέφεραν ότι δέχονται λεκτική κακοποίηση από τους περαστικούς και ορισμένοι δήμοι πήραν πρόσφατα την απόφαση να ανακοινώσουν συγκεκριμένες περιοχές που επιτρέπουν τον γυμνισμό» γράφει με τη σειρά της η βρετανική Telegraph.

Θα είναι ένα ομολογουμένως άδοξο τέλος για ένα από τα πλέον «γερμανοπρεπή» χαρακτηριστικά του 20ού αιώνα, ένα πάθος που ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα όταν, μεταξύ άλλων, θεωρούνταν πως η ηλιοθεραπεία συνέβαλλε στη θεραπεία της φυματίωσης και των ρευματικών παθήσεων.

Το 1920, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθούσε να σκανδαλίζεται ακόμη και στη θέα ενός γυμνού αστραγάλου, οι Γερμανοί δημιούργησαν την πρώτη παραλία για γυμνιστές, στο νησί Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας.

Και έπειτα από λίγα χρόνια ιδρύθηκε η Σχολή Γυμνισμού του Βερολίνου η οποία διοργάνωσε και το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο γυμνιστών το 1929.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...