214
Ο δαιμόνιος Σπάικ Λι τον Μάιο του 2018 στις Κάννες με τον Χρυσό Φοίνικα για το «BlacKkKlansman» | REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

Ο Σπάικ Λι επιστρέφει στις Κάννες ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 10:21
Ο δαιμόνιος Σπάικ Λι τον Μάιο του 2018 στις Κάννες με τον Χρυσό Φοίνικα για το «BlacKkKlansman»
| REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

Ο Σπάικ Λι επιστρέφει στις Κάννες ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 10:21

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση (εδώ) των υποψηφιοτήτων για τα 92α Οσκαρ –και τις επικρίσεις για την απουσία ποικιλομορφίας στις επιλογές της Ακαδημίας–, το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε ότι ο αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι θα είναι πρόεδρος της κριτικής του επιτροπής εφέτος,

Ο 62χρονος πια Σπάικ Λι είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

«Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος εκπρόσωπος της αφρικανικής διασποράς που διορίζεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών», είπε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης.

«Το βλέμμα του Σπάικ Λι είναι πιο πολύτιμο από ποτέ», σχολίασαν ο Πιερ Λεσκιούρ πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, ο διευθυντής του σε ανακοίνωσή τους.

Ο Σπάικ Λι, ένας ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης, έχει παρουσιάσει επτά ταινίες του στο Φεστιβάλ των Καννών. Η πιο πρόσφατη, το «BlacKkKlansman» που παρουσιάζει την πραγματική ιστορία ενός μαύρου που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν, τιμήθηκε το 2018 με τον Χρυσό Φοίνικα.

«Οι Κάννες διαμόρφωσαν την πορεία μου στον παγκόσμιο κινηματογράφο», υπογράμμισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, αναφερόμενος στη μακρά του ιστορία με το Φεστιβάλ, όπου όλα ξεκίνησαν το 1986 με την ταινία του «She’s got to have it».

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 12 ως τις 23 Μαΐου, θα ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.