716
Εντυπωσιακή λήψη από το χαμένο πέναλτι του Λιονέλ Μέσι και την σωτήρια επέμβαση του Χάνες Θορ Χάλντορσον | REUTERS/ Maxim Shemetov

Ο σκηνοθέτης που «έκοψε» τον Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2018, 12:14
Εντυπωσιακή λήψη από το χαμένο πέναλτι του Λιονέλ Μέσι και την σωτήρια επέμβαση του Χάνες Θορ Χάλντορσον
|REUTERS/ Maxim Shemetov

Ο σκηνοθέτης που «έκοψε» τον Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2018, 12:14

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια ήταν ερασιτέχνης, αν και έχει πατήσει τα 34. Ονειρευόταν να γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Και η αλήθεια είναι ότι το πάλεψε όσο μπορούσε. Πέρασε από ένα σωρό μικρούς συλλόγους -της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Δανίας-, όμως πουθενά δεν βρήκε αυτό που ζητούσε: έναν αξιοπρεπή μισθό που θα του επέτρεπε να γίνει επαγγελματίας. Να ζει από τη δουλειά του στα γήπεδα.

Ο Χάνες Θορ Χάλντορσον αναγκάστηκε να κάνει το ποδόσφαιρο, παράλληλη απασχόληση. Οταν μια ομάδα της πατρίδας του, της Ισλανδίας, του έκλεισε την πόρτα, προβληματίστηκε πολύ για το επαγγελματικό του μέλλον. Θυμήθηκε ότι, ήδη από τα χρόνια του σχολείου, είχε έφεση στη σκηνοθεσία. Αλλά, ποιος θα προσλάμβανε έναν αυτοδίδακτο και άπειρο σκηνοθέτη; Αυτοπροτάθηκε, λοιπόν, να αναλάβει (δωρεάν) την επιμέλεια των βιντεοκλίπ ενός κοριτσίστικου συγκροτήματος με το όνομα «Nylon». Εκανε τόσο καλή δουλειά, ώστε έπεισε τη δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας να του αναθέσει το promo για τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, το 2012. Επιτέλους, είχε αρχίσει να πληρώνεται καλά. Αλλά η μπάλα, μπάλα.

Καθώς έχτιζε τη φήμη του στο χώρο του θεάματος, ο Χάλντορσον προσπαθούσε να πείσει και για τις ικανότητές του κάτω από τα γκολπόστ. Δούλευε σκληρά στις προπονήσεις και έβλεπε πολύ ποδόσφαιρο στην TV. Τα περισσότερα από τα «μυστικά» της θέσης τα ανακάλυψε μόνος του, μελετώντας τις κινήσεις των κορυφαίων γκολκίπερ. Προόδευσε, έγινε ημιεπαγγελματίας (σήμερα αγωνίζεται στη Ράντερς της Δανίας) και -τότε- συνέβη το απίστευτο: κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Ισλανδίας.

Ηταν η αρχή του παραμυθιού. Ακολούθησε η συμμετοχή του στο Euro της Γαλλίας (2016), όπου η Ισλανδία κατέπληξε (μέχρι να αποκλειστεί από την οικοδέσποινα) και ο ίδιος «έλαμψε» με 18 αποκρούσεις στη φάση των ομίλων. Απίθανο: ένας part-time τερματοφύλακας, που το ποδόσφαιρο δεν είναι το κύριο επάγγελμά του, κατάφερε να παίξει σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για δεκάδες καταξιωμένους συναδέλφους του.

Υστερα έπιασε, πάλι, τη σκηνοθεσία. Μόνο που, αυτή τη φορά, το διαφημιστικό που «γύρισε», διάρκειας δυο λεπτών, για λογαριασμό πολυεθνικής εταιρείας αναψυκτικών, είχε θέμα το ποδόσφαιρο. Τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Ισλανδίας στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο. Και της δικής του, βεβαίως, που άρχισε το μεσημέρι της 16ης Ιουνίου με τρόπο ονειρεμένο: νικώντας τον Λιονέλ Μέσι σε εκτέλεση πέναλτι.

REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Πόσοι τερματοφύλακες στον κόσμο έχουν αποκρούσει σουτ του αργεντινού «μάγου» από την άσπρη βούλα; Και πόσο πιθανό ήταν, μέχρι πριν από δυο τρία χρόνια, ο Χάλντορσον να γίνει ένας από αυτούς; Οπως αποκάλυψε μετά το τέλος του αγώνα ο Ισλανδός, τη φάση του 64′ την είχε -κατά κάποιον τρόπο- σκηνοθετήσει. Είχε μελετήσει σε βίντεο πολλά «χτυπήματα» του Μέσι, ενώ προσπάθησε να μπει στο μυαλό του την ώρα της εκτέλεσης. Διάβασε το άγχος του και κατάφερε να μαντέψει σωστά, πού θα στείλει την μπάλα το φοβερό αριστερό του πόδι.

Ο Χάλντορσον, ένας τερματοφύλακας που (κατά τους ειδικούς) κοστολογείται στα 350.000 ευρώ (για τον Βασίλη Μπάρκα η ΑΕΚ έδωσε, προσφάτως, στον Ατρόμητο 600.000), δέχτηκε μόλις ένα γκολ σε 11 τελικές προσπάθειες του Μέσι και 26 της Αργεντινής, χαρίζοντας στη χώρα του τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Μουντιάλ. Μαζί με τον Αλφρεντ Φινμπόγκασον, βεβαίως, που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης των Ισλανδών. Ναι, του φορ που είχε έρθει στον Ολυμπιακό, όμως κρίθηκε ως ακατάλληλος και έφυγε (σε έξι μήνες), χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να δείξει τι αξίζει. Τι έκανε μετά την περιπέτειά του στην Ελλάδα ο Φινμπόγκασον; Πήγε στη γερμανική Αουγκσμπουργκ, όπου πέτυχε 22 γκολ σε δυο σεζόν, παρότι έχασε έξι μήνες από την πρώτη και τρεις από τη δεύτερη, λόγω τραυματισμών.

Η Ισλανδία των 332.000 ψυχών πρωτογνωρίστηκε με το ποδόσφαιρο μόλις πριν από 15-20 χρόνια. Το 2016, τη χρονιά που εξέπληξε τους πάντες με την πορεία της στο Euro, οι εγγεγραμμένοι σε κάποιον ποδοσφαιρικό σύλλογο ήταν 21.508 (σύμφωνα με στοιχεία της FIFA), δηλαδή το 6,5% του πληθυσμού. Αλλοι 10.000 παίζουν μπάλα εντελώς ερασιτεχνικά. Η χώρα διαθέτει 847 προπονητές με δίπλωμα UEFA, κατηγορίας Β’ και πάνω. Ακόμη και στο τελευταίο ψαροχώρι, το παιδί που θα αποφασίσει να μάθει μπάλα, θα τη διδαχθεί σωστά. Η ισοπαλία με την Αργεντινή του Μέσι και των άλλων φοβερών «μπαλαδόρων» ήταν μια διόλου τυχαία έκπληξη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...