502
Ο Νίκος Κοτζιάς με ψαθάκι παραλιμνίως, μαζί με Κατρούγκαλο, Μογκερίνι, Χαν και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ηρθαν ως ΠΓΔΜ, έφυγαν ως Βόρεια Μακεδονία

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 17 Ιουνίου 2018, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/06/2018 11:03
Ο Νίκος Κοτζιάς με ψαθάκι παραλιμνίως, μαζί με Κατρούγκαλο, Μογκερίνι, Χαν και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ηρθαν ως ΠΓΔΜ, έφυγαν ως Βόρεια Μακεδονία

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 17 Ιουνίου 2018, 10:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/06/2018 11:03

Όταν το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στους Ψαράδες Πρεσπών η είδηση ότι συνελήφθη ο Αρτέμης Σώρρας, έπεσε τρελό γέλιο. Εκτός του ότι είχαμε μείνει στην καταδίωξη του βουλευτή Μπαρμπαρούση, απορούσαμε πού βρέθηκε Αστυνομία. Είναι τόσο έντονη η παρουσία της και τόσο μεγάλη η κινητοποίηση από πλευράς Ασφάλειας, που αναρωτιέσαι εάν έμεινε κανείς να φυλάγει την υπόλοιπη χώρα.

Μπλόκα παντού. Από την έξοδο της Κορομηλιάς στην Εγνατία και πέρα, όλα τα αυτοκίνητα περνούν εξονυχιστικό έλεγχο. Για να φτάσει κάποιος στους Ψαράδες, περνά τουλάχιστον από τέσσερα αυστηρά μπλόκα. Η είσοδος στο χωριό γίνεται μόνο για διαπιστευμένους και προσκεκλημένους, κατόπιν ελέγχων, ακόμη και σε τσάντες. Όσο για τους επισκέπτες, περνούν από μηχανήματα σαν εκείνα των αεροδρομίων.

Το πρωί της Κυριακής όλοι περίμεναν την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών, της ελληνικής αντιπροσωπείας, του Ζόραν Ζάεφ και της αντίστοιχης της ΠΓΔΜ, καθώς και των προσκεκλημένων από τους διεθνείς οργανισμούς. Της Επιτρόπου Φεντερίκα Μογκερίνι, του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και την αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλα. Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο Σινούκ, μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τα ελικόπτερο προσγειώθηκε στο Λαιμό, σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο που δεν ενοχλεί τις φωλιές των πουλιών κα παρέχει ασφάλεια. Θα έχει απογειωθεί από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς, όπου θα έχει, προηγουμένως, προσγειωθεί, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Ο Μάθιου Νίμιτς χαιρετά όσους του τραγουδούν «happy birthday» (φωτό:Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Ο Μάθιου Νίμιτς χαιρετά όσους του τραγουδούν «happy birthday» (φωτό:Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ο κ. Τσίπρας κάθισε στο καφενείο η «Συντροφιά» που βρίσκεται στο χωριό Ψαράδες. Συντροφιά του ήταν οι υψηλοί προσκεκλημένοι. Ομως την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος φορώντας ψάθινο καπέλο (γνωστή η αδυναμία του στα καπέλα από τη σύνοδο του Νταβός όπου είχε εμφανιστεί με χειμωνιάτικο) πέρασε μπροστά από την σκηνή που βρισκόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους παραίνεσε να τραγουδήσουν «happy birthday» στον Μάθιου Νίμιτς που σήμερα κλείνει τα 78. Λίγο μετά εμφανίστηκε και η σχετική τούρτα…

Η αντιπροσωπεία από την ΠΓΔΜ έφτασε με σκάφη του Λιμενικού. Ευτυχώς, ο καιρός ήταν πολύ καλός, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη και η μέρα κυλά λαμπερά σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη καταφτάσει και πήραν θέσεις στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή, οι τελευταίες πινέζες στην οποία μπήκαν την τελευταία στιγμή.

Ο Ζόραν Ζέφ από τη μεγάλη του χαρά κατά τη διάρκεια των υπογραφών, έβγαλε τη γραβάτα του και την έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την έβαλε στην τσέπη του χαμογελώντας. Να δούμε πότε και ποια γραβάτα θα φορέσει…

Μετά την τελετή, οι πρωθυπουργοί μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους και μέλη των αντιπροσωπειών τους θα περνούσαν με σκάφη του Λιμενικού στη γειτονική χώρα για να γευματίσουν. Στη χώρα που πλέον αποκαλείται -με την ελληνική τη βούλα- Βόρεια Μακεδονία.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο Πισοδέρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από το σημείο υπογραφής. Το μεσημέρι σε επεισόδια που έγιναν, υπήρξαν 8 τραυματίες ενώ ο δρόμος προς Φλώρινα παρέμενε κλειστός από την  Αστυνομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...