328
Η Αντζελίνα Τζολί στη Μοσούλη | UNHCR/Andrew McConnell/Handout via REUTERS

Στην ερειπωμένη από τον ISIS Μοσούλη βρέθηκε η Αντζελίνα Τζολί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2018, 10:42
Η Αντζελίνα Τζολί στη Μοσούλη
|UNHCR/Andrew McConnell/Handout via REUTERS

Στην ερειπωμένη από τον ISIS Μοσούλη βρέθηκε η Αντζελίνα Τζολί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2018, 10:42

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μοσούλη του Ιράκ κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποίησε η ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.

Από την ιρακινή πόλη, που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στην μάχη κατά του ISIS, η ηθοποιός παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τους κατοίκους εκεί που προσπαθούν να την ξαναχτίσουν.

Οι ιρακινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούλιο του 2017.

Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την πόλη τρία χρόνια νωρίτερα και την είχαν αναδείξει σε προπύργιο του λεγόμενου «χαλιφάτου» τους. Εξαιτίας της κατάληψης από τους ισλαμιστές, 900.000 πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη.

Η ηθοποιός συνάντησε οικογένειες από τη δυτική Μοσούλη και περπάτησε στους βομβαρδισμένους δρόμους, σύμφωνα με τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

2018-06-16T132949Z_1296962680_RC166C2553C0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-MOSUL

Η ζωή στη Μουσούλη έχει επιστρέψει – ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί – στους κανονικούς ρυθμούς της, με πολλούς από τους εκτοπισμένους κατοίκους να έχουν επιστρέψει πλέον στα σπίτια τους.

Ωστόσο, η παλιά πόλη στη δυτική Μοσούλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκστρατεία της συμμαχίας ιρακινών στρατευμάτων, κούρδων μαχητών και σιιτικών πολιτοφυλάκων που υποστηρίζονταν από αέρος από συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανοικοδόμηση προχωρά με αργούς ρυθμούς.

2018-06-16T132954Z_2133191703_RC1DE174D060_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-MOSUL

«Αυτή είναι η χειρότερη καταστροφή που έχω δει όλα τα χρόνια που δουλεύω με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Οι άνθρωποι εδώ έχασαν τα πάντα», αναφέρει η Αντζελίνα Τζολί σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι άποροι. Δεν έχουν φάρμακα για τα παιδιά τους και πολλοί δεν έχουν τρεχούμενο νερό ή βασικές υπηρεσίες», δήλωσε η Τζολί και προσέθεσε: «Ελπίζω να υπάρξει συνεχιζόμενη δέσμευση στην ανοικοδόμηση και την σταθεροποίηση του συνόλου της πόλης. Και καλώ τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τη Μοσούλη».

Η Αντζελίνα Τζολί εργάζεται για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2001, έχοντας επισκεφθεί εκτοπισμένους πολίτες από το Ιράκ μέχρι την Καμπότζη και την Κένυα. Αυτή ήταν η πέμπτη επίσκεψή της στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News