442
Πέρασαν 22 χρόνια από την τελευταία μεγάλη συναυλία του Σαββόπουλου στο Μέγαρο, το «Σαββόραμα» του 2020. Στη φωτογραφία, ο καλλιτέχνης στις πρόβες της «επιστροφής» | Credit: Γιώργος Φακίτσας

Ο Σαββόπουλος γίνεται 78 ετών και γιορτάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 16:26
Πέρασαν 22 χρόνια από την τελευταία μεγάλη συναυλία του Σαββόπουλου στο Μέγαρο, το «Σαββόραμα» του 2020. Στη φωτογραφία, ο καλλιτέχνης στις πρόβες της «επιστροφής»
|Credit: Γιώργος Φακίτσας

Ο Σαββόπουλος γίνεται 78 ετών και γιορτάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 16:26

«Αν τον ρωτήσετε που βρήκε δεκανίκι/ πώς λογαριάζει να βρει την άκρη δηλαδή/ θα αποκριθεί: γεννήθηκα στη Σαλονίκη/ και ξέρω απ’ έξω την διαδρομή». Με αυτούς τους στίχους τελειώνει το τραγούδι «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» που κυκλοφόρησε στον διπλό δίσκο «Η Ρεζέρβα» τον Οκτώβριο του 1979. Στην original εκδοχή του, το τραγουδούσαν ο δημιουργός του, Διονύσης Σαββόπουλος, με τη νεαρή τότε τραγουδίστρια Αλκηστη Πρωτοψάλτη. 

Σε λίγες μέρες, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο Σαββόπουλος θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ένα πρόγραμμα που έχει κοινό τίτλο με το τραγούδι: «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη». Με αυτό τον τρόπο, ο εμβληματικός τραγουδοποιός που θα γίνει 78 ετών στις 2 Δεκεμβρίου θα γιορτάσει μαζί με τους φίλους του τα γενέθλιά του. Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2020, την τελευταία φορά που ο Σαββόπουλος είχε εμφανιστεί με μια μεγάλη δική του συναυλία στον ίδιο χώρο, με τίτλο «Σαββόραμα», που κυκλοφόρησε στη συνέχεια και σε διπλό CD.  

Δύο δεκαετίες μετά, η επιστροφή «στηρίζεται στην ιδέα που είχαν δύο από τους σημαντικότερους συνθέτες και ενορχηστρωτές μας της νεότερης γενιάς: ο Αντώνης Σουσάμογλου και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι οποίοι είχαν την όρεξη να ανασυνθέσουν τρόπον τινά και να μεταγράψουν σε συμφωνική μορφή τις μουσικές από γνωστά τραγούδια μου. Τους ευχαριστώ. Είναι οι αφανείς συμπρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς. Ξαναέγραψαν τα κομμάτια μου στο δικό τους πλούσιο πεντάγραμμο αλλά και στην καρδιά μου επίσης. Στη σκηνή του Μεγάρου ανεβαίνουμε με πλήρη συμφωνική ορχήστρα και μεικτή χορωδία. Τραγουδούν μαζί μου οι αγαπημένοι μου Φώτης Σιώτας και Κατερίνα Πολέμη. Αδοντες και παιανίζοντες έχουμε μαέστρο μας τον Μίλτο Λογιάδη και νιώθουμε ευτυχείς για αυτό». 

Ετσι περιγράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος τη συναυλία που θα δώσει για μία μόνο βραδιά στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ.

Η ορχήστρα και η χορωδία θα γεμίσουν με σαββοπουλικές μελωδίες το Μέγαρο

Η συναυλία πρωτοπαρουσιάστηκε στις παλιές φυλακές του Γεντί Κουλέ, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου τον Ιούνιο του 2022, σε μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τώρα παρουσιάζεται σε αναθεωρημένη και συμπληρωμένη εκδοχή με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε και το κοινό της Αθήνας να μπορέσει να παρακολουθήσει αυτό το δίωρο μουσικό ταξίδι της καινούργιας σαββοπουλικής πλεύσης. 

Και όπως λέει πάλι ο Διονύσης Σαββόπουλος: «Εχω γενέθλια λίγες μέρες πριν από την συναυλία, αλλά θα ήθελα να τα γιορτάσω μαζί σας στις 10 του Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το “Γεννήθηκα στη Σαλονίκη”».

Πληροφορίες: https://megaron.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...