727
O Ρέντσι (δεξιά) με τον υποψήφιο της παράταξής του για τη δημαρχία της Ρώμης, Τζιακέτι | REUTERS/Stefano Rellandini

Ο Ρέντσι κινδυνεύει με στραπάτσο στις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 14:59
O Ρέντσι (δεξιά) με τον υποψήφιο της παράταξής του για τη δημαρχία της Ρώμης, Τζιακέτι
|REUTERS/Stefano Rellandini

Ο Ρέντσι κινδυνεύει με στραπάτσο στις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 14:59

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Αλλά θα μπορούσε, σίγουρα, να είναι και καλύτερα. Ο Ματέο Ρέντσι μόνο ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι με τα όσα έγιναν χθες, Κυριακή 5 Ιουνίου, στην Ιταλία –και ειδικά στην πρωτεύουσά του, τη Ρώμη,- στις δημοτικές εκλογές. Αλλά τώρα δεν έχει χρόνο για να δει τι πήγε λάθος. Τώρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπορέσει να μαζέψει τα κομμάτια του –και του κόμματός του- και να τα δώσει όλα για τη μεγάλη μάχη της μεθεπόμενης Κυριακής, στις 19 Ιουνίου.

Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο της Ρώμης –που είναι και αυτός που θα στείλει το βασικό πολιτικό μήνυμα- θα κοντραριστούν η Βιρτζίνια Ράτζι και ο Ρομπέρτο Τζακέτι. Και το ποιος είναι ποιος έχει ξεχωριστή σημασία. Η Βιρτζίνια Ράτζι είναι το ανερχόμενο αστέρι του κινήματος των Πέντε Αστέρων. Του κόμματος του Μπέμπε Γκρίλο, δηλαδή. Και ο Ρομπέρτο Τζακέτι είναι ο εκλεκτός της Κεντροαριστεράς για να διεκδικήσει τα σκήπτρα της «Αιώνιας Πόλης» και να γίνει ο νέος… αυτοκράτορας.

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη χθες στην Ιταλία, η Ράτζι έχει λάβει το 35,8%, ενώ ο Τζακέτι το 24,4% των ψήφων.

Τι γίνεται στις άλλες πόλεις

Στο Μιλάνο, το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο εξασφάλισαν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, με το 41,6% των ψήφων, και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με το 40,9%. Πρόκειται για μάχη καθοριστικής σημασίας, η έκβαση της οποίας θα κριθεί στο νήμα. Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός δήμαρχος Λουίτζι ντε Ματζίστρις έφτασε στο ικανοποιητικό για τον ίδιο ποσοστό του 42,1%, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με το 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάνι Λετιέρι.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων έφερε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία

Σε ό,τι αφορά το Τορίνο και την Μπολόνια, οι δυο απερχόμενοι δήμαρχοι, Πιέρο Φασίνο και Βιρτζίνιο Μέρολα έχουν το προβάδισμα (με το 41,6% και 39,7% των ψήφων αντίστοιχα), αλλά τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα απ’ ότι περίμενε το επιτελείο των «Δημοκρατικών». Στις 19 Ιουνίου με τον Φασίνο θα αναμετρηθεί η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο (31,1% στον χθεσινό πρώτο γύρο) ενώ στην Μπολόνια θα διεκδικήσει τη δημαρχία και η Λουτσία Μποργκοντζόνι, της Λέγκας του Βορρά, η οποία συγκέντρωσε το 22,2% των ψήφων.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι πως η παράταξη του Ματέο Ρέντσι –και γενικά όσοι συνασπίστηκαν γύρω της- δεν τα πήγαν τόσο καλά, όσο θα ήλπιζαν. Δεν περίμεναν, βέβαια, και κάτι θεαματικό. Οι δημοσκοπήσεις είχαν στείλει προειδοποιήσεις. Αλλά η επέλαση του Μπέμπε Γκρίλο και της… παρέας του ήταν θεαματική.

2016-05-24T111933Z_894258668_S1BETFWLURAB_RTRMADP_3_ITALY-5STAR-ROME-MAYOR
Η Ράτζι, πολιορκητικός κριός του Γκρίλο (Tony Gentile/REUTERS)

Το κίνημα Πέντε Αστέρων έφερε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις, και αυτό ευνόησε όπως φάνηκε το κίνημά του στο να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός -φυσικά- και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες.

Σε ότι αφορά, τέλος, την Κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την Ακροδεξιά, ενώ στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει χάσει την παλιά του ισχύ.

Ποια είναι η Ράτζι

Η 37χρονη δικηγόρος με την πολιτική της καμπάνια και την εν γένει παρουσία της στην προεκλογική μάχη, έδειξε ότι μπορεί να απειλήσει το πολιτικό κατεστημένο  στην Ιταλία, κάτι που άλλωστε αποτελεί το μόνιμο σύνθημα του λαικιστικού κόμματος των 5 Αστέρων, όπως αποκαλείται  το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Στην προεκλογική τη εκστρατεία, που χρηματοδοτήθηκε και από τα μέλη και του οπαδούς του κόμματος, η κ. Ράτζι, χρησιμοποίησε τη δύναμη του συμβολισμού και της πράξης.  Στο παρακάτω βίντεο, η καμπάνια διεξάγεται με πορεία ποδηλατιστών μέσα στη Ρώμη.

Η Ράτζι δεν αποφεύγει και τις συγκρούσεις. Την τελευταία εβδομάδα ήρθε σε ρήξη με τοπν επικεφαλής της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Τζιοβάνι Μαλαγκό, όταν είπε ότι θα ήταν εγκληματικό ακόμη και να μιλάμε για υποψηφιότητα της Ρώμης για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 20024, όταν η πόλη πνίγεται στο κυκλοφοριακό και στις λακκούβες.

2016-05-24T111929Z_1907518530_S1BETFWLUNAA_RTRMADP_3_ITALY-5STAR-ROME-MAYOR
Η Ράτζι έχει κάθε λόγο να χαμογελά (Tony Gentile/REUTERS)

Εν αναμονή του δεύτερου γύρου, λοιπόν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...