652
Ζωγραφιά σε τοίχο του Λούισβιλ του Κεντάκι (πατρίδα του Αλι) από απλό κόσμο που θρηνεί τον χαμό του πρώην πρωταθλητή | EUTERS/John Sommers

Οι ΗΠΑ (και ο Ομπάμα) πενθούν τον Αλι

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 09:10
Ζωγραφιά σε τοίχο του Λούισβιλ του Κεντάκι (πατρίδα του Αλι) από απλό κόσμο που θρηνεί τον χαμό του πρώην πρωταθλητή
|EUTERS/John Sommers

Οι ΗΠΑ (και ο Ομπάμα) πενθούν τον Αλι

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 09:10

Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα έβλεπε το φως αυτού του κόσμου για πρώτη φορά, ο Κάσιους Κλέι ήταν, ήδη, χρυσός Ολυμπιονίκης της πυγμαχίας.

Και όταν ο Ομπάμα ετοίμαζε τα πράγματά του για  να φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Μοχάμεντ Αλι έφυγε από τον κόσμο ετούτο.

Ο ένας, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, και ο άλλος, ένας από τους πιο εμβληματικούς μαύρους ακτιβιστές των ΗΠΑ. Και οι δύο λατρεύτηκαν και μισήθηκαν παράφορα. Και τώρα, ο εν ζωή ακόμη Ομπάμα πενθεί τον πρόσφατα θανόντα Αλι.

Ολη η Αμερική ζει στον απόηχο του θανάτου του μεγάλου πυγμάχου. «Πάντα ήταν και πάντα θα είναι ο πρωταθλητής», ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον -άλλοτε- Κάσιους Κλέι. Αλλά, τα όσα είπε στη συνέχεια φανερώνουν όχι μόνο το μεγαλείο του άλλοτε παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας, αλλά το πόσο άλλαξε την ίδια την Αμερική (και τον κόσμο ολόκληρο) με την στάση ζωής του και με τις πράξεις του.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εδώ και χρόνια ένα ζευγάρι γάντια του Αλι στην κατοχή του και, μάλιστα, τα έχει τοποθετημένα σε εμφανές σημείο στο γραφείο του

«Ο Μοχάμεντ Αλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Ολοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν τον λόγο» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου εξήρε τα επιτεύγματα του σπουδαίου αθλητή και στάθηκε στην περίφημη φράση «Εγώ είμαι η Αμερική» που είχε πει κάποτε ο Αλι. «Ο αγώνας του τον έκανε α αποκτήσει εχθρούς από κάθε πλευρά, είχε ως αποτέλεσμα τον διασυρμό του και παραλίγο να τον στείλει στην φυλακή. Ωστόσο ο Άλι ύψωσε το ανάστημά του. Και η νίκη του μας βοήθησε να συνηθίσουμε την Αμερική που αναγνωρίζουμε σήμερα. Μπορούσε να είναι απρόσεκτος με τον λόγο του, αλλά το υπέροχο, μεταδοτικό, ακόμα κι αθώο πνεύμα του στο τέλος τον βοήθησε να κερδίσει όλο και περισσότερους θαυμαστές από αντιπάλους». «Παρακολουθήσαμε έναν ήρωα να ανάβει μια δάδα και να δίνει μάχη στον σημαντικότερο αγώνα του στη διεθνή σκηνή για μία ακόμη φορά: τη μάχη εναντίον της ασθένειάς του που κατέστρεψε το κορμί του, δεν κατάφερε ωστόσο να σβήσει την σπίθα από τα μάτια του» κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εδώ και χρόνια ένα ζευγάρι γάντια του Αλι στην κατοχή του και, μάλιστα, τα έχει τοποθετημένα σε εμφανές σημείο στο γραφείο του.

Ο Ομπάμα σε παλαιότερη συνάντησή του, στο γραφείο του. Πίσω δεξιά τα κόκκινα γάντια του Αλι / (photo: Official White House by Pete Souza)

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ένοικοι του Λευκού Οίκου (νυν και πρώην) που πενθούν για τον Αλι. Το ίδιο κάνει και σύσσωμη η Αμερική.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ενδεικτικές ανακοινώσεις από σημαντικούς φορείς της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ:

  • Ουσάμα Σάμι (πρόεδρος της Ισλαμικής Κοινότητας του Φοίνιξ): Ηταν η ζωή των μουσουλμάνων, την οποία άκουγαν πολύ πιο εύκολα οι Αμερικανοί σε σχέση με άλλες. Χάσαμε κάποιον που ήταν πρωταθλητής του Ισλάμ, που ήταν σεβαστός από όλους και μιλούσε κατά της βίας. Να θυμίσω μόνο πως είχε μιλήσει κατά του ISIS.
  • Μπέρνι Σάντερς (υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ): Ο λόγος για τον οποίο ο Αλι συγκίνησε τόσο πολύ κόσμο δεν ήταν μόνο γιατί ήταν καλός μποξέρ. Ηταν το ασύλληπτο θάρρος που είχε. Σε μία εποχή που δεν ήταν και τόσο εύκολο να το κάνεις, σηκώθηκε όρθιος, ύψωσε το ανάστημά του και αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε στο παρακάτω, τυπικό, tweet. «Ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σστα 74 του! Ενας πραγματικά μεγάλος πρωταθλητής και εξαιρετικός άνθρωπος. Θα μας λείψει σε όλους!».

  • Σε όλα τα γήπεδα, από χόκεϊ μέχρι γκολφ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλι.

    99831781_A_tribute_to_boxer_Muhammad_Ali_is_shown_on_the_video_board_before_Game_3_of_the_NHL_hockey-large_trans++fKbiXUwTAOM3gDGzGiDvmfdRA47o5XHWRhwkY0UkbuQ
    Πριν από τον αγώνα χόκεϊ επί πάγου, στο Πίτσμπουργκ, για το Στάνλεϊ Καπ, στις ΗΠΑ
  • Αλλά και σε απλά γυμναστήρια, στις αίθουσες με τα ρινγκ του μποξ, ο Αλι ήταν εκεί.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...