437
Ο Ματέο Ρέντσι είχε μια δύσκολη σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα που έφτασε στο διαζύγιο | REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Ο Ρέντσι εγκατέλειψε το καράβι του Δημοκρατικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 13:28
Ο Ματέο Ρέντσι είχε μια δύσκολη σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα που έφτασε στο διαζύγιο
|REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Ο Ρέντσι εγκατέλειψε το καράβι του Δημοκρατικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 13:28

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να αποχωρήσει από το Δημοκρατικό Κόμμα, με το οποίο αναδείχτηκε και έφτασε ως την πρωθυπουργία το 2014-2016, για να ιδρύσει μια νέα κεντρώα κίνηση.

Πάντως διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του (πρώην) κόμματος του και του Κινήματος Πέντε Αστέρια.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας δύναμης θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο θα τον ακολουθήσουν περίπου 30 βουλευτές. Αυτή τη στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει 111 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 51 στη Γερουσία.

Σε συνέντευξή του στη La Repubblica, ο Ρέντσι λέει πως το PD είναι πλέον «ένα σωρό παρατάξεις» ενώ φοβάται πως «δεν θα είναι ικανό να απαντήσει στις επιθέσεις του Σαλβίνι» και στη δύσκολη συγκατοίκηση με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Δηλώνει ότι τους επόμενους μήνες θέλει να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Σαλβίνι γιατί «ο κακός λαϊκισμός τον οποίο αντιπροσωπεύει δεν έχει ηττηθεί».

Οσον αφορά τη διάσπαση, ο Ρέντσι προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι κάτι το αρνητικό για το (πρώην πλέον) κόμμα του: «Θα είναι κάτι καλό για όλους», εξηγεί και προσθέτει πως «θα επιτρέψει στην κυβέρνηση για να επεκτείνει πιθανόν την κοινοβουλευτική στήριξή της».

«Λυπούμαστε για το λάθος»

Ο γερουσιαστής σήμερα Ρέντσι είχε μια δύσκολη σχέση με το PD, ιδιαίτερα με την αριστερή πτέρυγά του, και κυκλοφορούσαν επίμονες φήμες ότι σχεδίαζε να ιδρύσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.

Ετσι δεν ξαφνιάζει η μάλλον ψυχρή αντίδραση του γραμματέα του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι. «Λυπούμαστε, είναι ένα σφάλμα», έγραψε στο Twitter. «Ας σκεφτούμε τώρα το μέλλον των Ιταλών» συνέχισε ο γραμματέας.

Οι αναλυτές μάλλον δεν συμμερίζονται τη θέση του Ρέντσι περί διευκόλυνσης και υποστρηίζουν ότι μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να διατηρήσει την κυβέρνησή του στην εξουσία. Αλλοι πιστεύουν πως ο Ρέντσι μπορεί να καταφέρει να καταλάβει τον μεσαίο χώρο στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Ο Ρέντσι είχε κομβικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στις αρχές του μήνα, μετά την αποχώρηση της ακροδεξιάς Λέγκας, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, από την προηγούμενη συμμαχία της με το Κίνημα 5 Αστέρων και με την ελπίδα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση του Ρέντσι ενδέχεται όμως να βρει υποστήριξη και από τα δεξιά.

Δύο βουλευτές του PD, ο Ετόρε Ροζάτο και ο Ιβάν Σκαλφαρότο, δήλωσαν πως το νέο κόμμα μπορεί να προσελκύσει διαφωνούντες από το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διευρύνοντας έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το άλλοτε κραταιό κόμμα του μεγιστάνα έχει καταγράψει μεγάλη πτώση από τις εκλογές του 2018, ενώ η υποστήριξη της ακροδεξιάς Λέγκας έχει αυξηθεί. Οι υποστηρικτές του Ρέντσι πιστεύουν πως αυτό έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στο κέντρο της ιταλικής πολιτικής, την οποία ελπίζουν να καλύψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...