334
Ο πρωθυπουργός Κόντε κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου | REUTERS/Ciro de Luca

Ιταλία: Κυβέρνηση ισορροπιών από τον Τζουζέπε Κόντε

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 16:17
Ο πρωθυπουργός Κόντε κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου
|REUTERS/Ciro de Luca

Ιταλία: Κυβέρνηση ισορροπιών από τον Τζουζέπε Κόντε

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 16:17

Ακόμη και σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες έχει συνηθίσει σε βραχύβιες κυβερνήσεις και πολιτικά δράματα διαρκείας, τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία ήταν ασυνήθιστα.

Επειτα από μερικές ημέρες έντονου πολιτικού δράματος, ο πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε διερευνητική εντολή στον Τζουζέπε Κόντε για να σχηματίσει τη δεύτερη κυβέρνησή του, 15 μήνες μετά τον σχηματισμό της πρώτης.

Σήμερα Πέμπτη ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Θα λέγαμε ότι είναι το τέλος (μάλλον όχι οριστικό) αυτής που ο Monde χαρακτήρισε ως η «πιο τρελή κυβερνητική κρίση της ιταλικής ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να μοιράσει ακριβοδίκαια τα χαρτοφυλάκια – δέκα στα 5 Αστέρια και εννέα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ενα υπουργείο έχει το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) ενώ μία υπουργός, η επί των Εσωτερικών, δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα.

Μόνο δύο από τους υπουργούς, ο Δικαιοσύνης και ο Περιβάλλοντος, διατηρούν τις θέσεις τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια Λουίτζι Ντι Μάιο, παρά την επιθυμία του να υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στην παλιά και τη νέα κυβέρνηση, αναβαθμίστηκε και είναι πλέον υπουργός Εξωτερικών από Εργασίας. Πάντως ο Ντι Μάιο χρειάστηκε να απαρνηθεί τη θέση του αντιπροέδρου: η νέα κυβέρνηση δεν έχει κανένα έπειτα από την αποχώρηση του Ματέο Σαλβίνι.

Ο εικονιζόμενος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι είναι υπουργός Οικονομικών, ίσως η πιο κρίσιμη θέση με δεδομένη την σύγκρουση με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2020.

Σοσιαλδημοκράτης, καθηγητής Ιστορίας και ευρωβουλευτής, ο Γκουαλτιέρι είναι ο πρώτος μη τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών στην Ιταλία από το 2011. Παρευρισκόταν δε συχνά στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και παρακολούθησε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ιδίως κατά την ελληνική κρίση του 2015.

Αυτό τώρα που προέχει για να μην δικαιολογηθεί η δυσοίωνη στατιστική της ιταλικής πολιτικής σκηνής για τις βραχύβιες κυβερνήσεις είναι να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τουλάχιστον 340 βουλευτές σε σύνολο 630 ανήκουν στα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά στη Γερουσία ο νέος συνασπισμός διαθέτει 167 μέλη σε σύνολο 315 – μόνο εννέα περισσότερα από την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...