181
|

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μόνος στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 14:00

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μόνος στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 14:00

Ενας άνθρωπος μόνος μπροστά σε ένα μνημείο, πιθανόν χωρίς επισήμους και άλλο κόσμο γύρω του, ενώ έχει καταθέσει στεφάνι.

Ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Γενς Πλότνερ ανέβασε χθες στα κοινωνικά δίκτυα αυτή την φωτογραφία του μπροστά στο μνημείο της σφαγής του Διστόμου.

«Σήμερα ήμουν στο Δίστομο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί από Γερμανούς δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε ποτέ», γράφει στο λιτό μήνυμα που τη συνοδεύει.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, μπροστά από το ίδιο μνημείο, είχε εκτυλιχτεί μία σκηνή που θα θυμόμαστε για χρόνια.

Παρόντες στην επίσημη τελετή που είχε οργανώσει ο δήμος Διστόμου για την επέτειο της σφαγής στις 10 Ιουνίου 1944 από τους Γερμανούς ήταν μεταξύ άλλων ο τότε πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Σουφ, ο Μανώλης Γλέζος αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το αριστερό φασιστάκι, η Κωνσταντοπούλου, στάθηκε μπροστά στον Γερμανό πρέσβη και αφού έκανε το σόου της με τις "γερμανικές αποζημιώσεις", του απαγόρευσε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στο Δίστομο γιατί λέει είχε πάνω την γερμανική σημαία. Επικράτησε αμηχανία. Τη λύση έδωσε αυτός που κατέβασε τη σημαία της Γερμανίας το 1941. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Μανώλης Γλέζος.Την έσπρωξε (σαν να της έλεγε "κάνε παραπέρα…"), και πήρε από το χέρι τον πρέσβη και τον οδήγησε στο Μνημείο. Δείτε τη σκηνή. Είναι συγκλονιστική και άκρως συμβολική. Respect Μανώλη Γλέζο!

Geplaatst door Δημήτρης Αλικάκος op Zaterdag 10 juni 2017

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να εμποδίσει την κατάθεση στεφάνου από τον πρεσβευτή προκαλώντας αμηχανία και στον ίδιο και στους παριστάμενους αν και κάποιοι την επιδοκίμαζαν.

Η επέμβαση του Μανώλη Γλέζου ήταν απλή αλλά καταλυτική. Σηκώθηκε, πήρε ο ίδιος από το χέρι τον πρεσβευτή για να καταθέσει το στεφάνι στο μνημείο.

Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν σαν να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...