414
Ολαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν τα είπαν για μία ώρα | Reuters/CreativeProtagon

Ο Πούτιν αγνόησε τον Σολτς: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις ενεργειακές υποδομές του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 15:05
Ολαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν τα είπαν για μία ώρα
|Reuters/CreativeProtagon

Ο Πούτιν αγνόησε τον Σολτς: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις ενεργειακές υποδομές του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 15:05

Μίλησαν για μία ώρα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή τη μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Ντονμπάς και την οδυνηρή απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει επιστράτευση για να ενισχύσει το μέτωπο που κατέρρεε.

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ένας από τους πιο αρεστούς ευρωπαίους «συνομιλητές» στο Κρεμλίνο –καθώς στην αρχή της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποφύγει να ενισχύσει στρατιωτικά τους αμυνόμενους Ουκρανούς και το έκανε μόνο μετά από τη διεθνή κατακραυγή–, ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία. Για να συναντήσει την κάθετη άρνηση του Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον καγκελάριο ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί την θέση του».

Είπε επίσης στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου».

Σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από την πλευρά του από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή», ανέφερε το Βερολίνο.

«Νιέτ» και σε διαπραγματεύσεις με Μπάιντεν

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον ρώσο ομόλογό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο αφότου η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

«Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν εφικτές μόνο αφού ο Πούτιν αποχωρήσει από την Ουκρανία», κάτι που η Μόσχα «προφανέστατα» απορρίπτει, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρελμίνου. «Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», πρόσθεσε με το Κρεμλίνο να ξεκαθαρίζει επίσης πως η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τις προσαρτημένες περιοχές θα δυσχεράνει την πορεία των συνομιλιών.

Ωστόσο ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοικτός στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας. Ο προτιμητέος τρόπος να πετύχουμε τα συμφέροντά μας είναι μέσω ειρηνικών, διπλωματικών μέσων. Ο Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοικτός στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις», επανέλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...