895
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Μπάιντεν και Μακρόν, η οποία ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της κοινής ανκοίνωσης | REUTERS/Jonathan Ernst

Μακρόν-Μπάιντεν: Απαιτούν καταδίκη της Ρωσίας, στηρίζουν την Ουκρανία, πιέζουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 21:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/12/2022 22:37
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Μπάιντεν και Μακρόν, η οποία ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της κοινής ανκοίνωσης
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μακρόν-Μπάιντεν: Απαιτούν καταδίκη της Ρωσίας, στηρίζουν την Ουκρανία, πιέζουν την Κίνα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 21:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/12/2022 22:37

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας όσο και από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων». Αυτό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Στο μεγάλο κάδρο της γεωπολιτικής, οι Μπάιντεν και Μακρόν ομονόησαν στο «κοινό όραμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αύξηση της ευημερίας παγκοσμίως». Στα υπόλοιπα κεντρικά θέματα της Δυτικής ατζέντας, συμφώνησαν επίσης «στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών».

Καταδίκη της Ρωσίας

Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συνυπέγραψαν ότι «καταδικάζουν έντονα τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζουν ότι «η σκόπιμη στόχευση αμάχων και αστικών υποδομών συνιστά έγκλημα πολέμου» και ότι «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν». Συγχρόνως, οι Μπάιντεν και Μακρόν υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί». Επ’ αυτού διευκρίνισαν ότι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και ιδίως δεσμεύθηκαν να της παρέχουν «ασφάλεια ανθρωπιστική και οικονομική».

Ο Τζο Μπάιντεν πάντως δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος «αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη» είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την «παγκόσμια σταθερότητα».

Φρένο στην Κίνα

Υπάρχει και αναφορά στην Κίνα στο ανακοινωθέν: σε ό,τι σχετίζεται με τον Ινδικό Ωκεανό, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν «να συνεχίσουν να συντονίζονται» για την απάντηση «στις προκλήσεις της Κίνας στους κανόνες της διεθνούς τάξης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποσχέθηκαν ταυτόχρονα ότι «θα συνεργαστούν με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή».

Πράσινη ενέργεια

Στην κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Γαλλίας δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να επιταχύνουν την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ανυπομονώντας για το έργο της Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-ΕΕ» όσον αφορά «τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», αλλά και για «την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-ΕΕ στην καθαρή ενέργεια και στο κλίμα, με αμοιβαίως επωφελείς τρόπους».

Από την τελευταία φράση της προηγούμενης πρότασης γίνεται κατανοητό ότι για τις τριβές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ στο οικονομικό-εμπορικό πεδίο θα καταβληθεί προσπάθεια εξομάλυνσης ή και απάλειψής τους.

Η τήξη των πάγων

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Γαλλία τους «τους δυνατότερους εταίρους και τους ικανότερους συμμάχους», φροντίζοντας να σημειώσει ότι «ο Εμανουέλ έγινε πια και φίλος». Από πλευράς του, ο Μακρόν επαίνεσε τον Μπάιντεν για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της προεκλογικής εκστρατείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων, λέγοντας ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε εκ νέου μαζί σας».

Είπε επακριβώς ο Μακρόν: «Μπορώ μόνο να σας πω για άλλη μια φορά πόσο ευχαριστημένοι ήμασταν με τις επιλογές σας, που ταίριαζαν πολύ με την ιστορία σας και τις δεσμεύσεις της εκστρατείας σας. Το γεγονός ότι επιστρέφετε στις διεθνείς προκλήσεις, όπως η υγεία και το κλίμα συνιστά πραγματικά μία νέα συμφωνία».

Ουκρανικό

Ο Μπάιντεν σχετικά με το Ουκρανικό επανέλαβε ότι «ο Πούτιν δεν πρόκειται να πετύχει» και δήλωσε ότι και αυτός «είναι έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο «κατόπιν διαβούλευσης με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ». Είπε επί λέξει: «Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου». Ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε τη θέση ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο τερματισμός του πολέμου, όμως «ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι έτοιμος να το κάνει».

Η εικόνα που έχει σχηματίσει ο Μπάιντεν για τον Πούτιν αποκρυσταλλώνεται στις παρακάτω λέξεις του: «Δύο δεκαετίες και πλέον είναι στην εξουσία ο Πούτιν, όμως έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διαπραγματευτεί το τέλος διαφόρων συγκρούσεων. Πάντα προτιμούσε την πυγμή και εξαγόραζε εχθρούς όταν αυτό ήταν απαραίτητο».

Ιρανικό

Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν και «υπέρ του λαού του Ιράν» και ζήτησαν «να λογοδοτήσουν όσοι διαπράττουν εκεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι πρόεδροι των δύο χωρών χαιρετίζουν «τις γυναίκες και τους νέους» που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, «για τα οποία το Ιράν έχει δεσμευτεί ενυπόγραφα και τα οποία παραβιάζει».

Σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα των εμπορικών τριβών, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το θέμα του νόμου περί πληθωρισμού «συζητήθηκε λεπτομερώς». Ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι συμφώνησαν σε πρωτοβουλίες για τη βιομηχανία και δήλωσε ότι θα υπάρξει «ισχυρή ενοποίηση» των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας στη μεταποίηση. «Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, όχι όμως σε βάρος της Ευρώπης» ανέφερε λέει ο Μπάιντεν.

Η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυνατά» για να έχει «την ίδια φιλοδοξία» όσον αφορά τη βιομηχανία σε σχέση με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...