577
H Σούζαν Σαράντον (αριστερά) και η Μελίσα Μπαρέρα «τιμωρήθηκαν» για τις απόψεις που εξέφρασαν | CreativeProtagon

Ο πόλεμος στη Γάζα… επεκτάθηκε και στο Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 13:49
H Σούζαν Σαράντον (αριστερά) και η Μελίσα Μπαρέρα «τιμωρήθηκαν» για τις απόψεις που εξέφρασαν
|CreativeProtagon

Ο πόλεμος στη Γάζα… επεκτάθηκε και στο Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 13:49

Ενα ανερχόμενο αστέρι έχασε έναν πολυπόθητο κινηματογραφικό ρόλο, η Σούζαν Σαράντον απομακρύνθηκε από το πρακτορείο που την εκπροσωπούσε και ο Τομ Κρουζ λέγεται ότι παρενέβη για να προστατεύσει τον ατζέντη του. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να μαίνεται πολύ μακριά από το Χόλιγουντ, αυτό όμως σπαράσσεται από τις συνέπειές του.

Η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος είναι γνωστή για την πολιτική ομοιομορφία της : στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων οι διάσημοι ηθοποιοί, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι μιλούν με μία φωνή. Το Χόλιγουντ πέρασε τέσσερα χρόνια σε απόλυτη κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι λίγοι συντηρητικοί που εκφράζουν φωναχτά τις απόψεις τους παραπονιούνται για εξοστρακισμό.

Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει αποκαλύψει μια έντονη διαίρεση.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η Μελίσα Μπαρέρα, η 33χρονη σταρ της σειράς ταινιών τρόμου «Scream», απολύθηκε από το επερχόμενο σίκουελ επειδή έκανε σχόλια που η εταιρεία παραγωγής έκρινε ως αντισημιτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times. Η Μπαρέρα είχε κάνει πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ για εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Ανακοινώνοντας την απόλυση της Μπαρέρα, εκπρόσωπος της Spyglass, της εταιρείας πίσω από τις ταινίες «Scream», είπε: «Δείχνουμε μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό ή στο μίσος σε οποιαδήποτε μορφή του, συμπεριλαμβανομένων ψευδών αναφορών για γενοκτονία, εθνοκάθαρση, διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος και οτιδήποτε εντάσσεται στη ρητορική μίσους».

Η Σούζαν Σαράντον, η 77χρονη βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός, είναι γνωστή και για τις αριστερές ιδέες της. Πριν από λίγες μέρες  απομακρύνθηκε από το United Talent Agency λόγω ενός σχολίου της σε συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη.

Ενα βίντεο από την εκδήλωση, που έγινε στις 17 Νοεμβρίου, δείχνει τη Σαράντον να λέει στο πλήθος: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται να είναι Εβραίοι αυτή τη στιγμή και παίρνουν μια γεύση του πώς αισθάνεται ένας μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».

Τα πανίσχυρα πρακτορεία ταλέντων του Χόλιγουντ δεν έχουν μείνει απρόσβλητα σε εσωτερικές διαμάχες για τη σύγκρουση. Το Creative Artists Agency, αναμφισβήτητα το πιο γνωστό, επέκρινε μία από τις πράκτορές του όταν εκείνη κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία. Εν μέσω εικασιών ότι η Μάχα Ντακίλ κινδύνευε να απολυθεί, ο Τομ Κρουζ, ένας από τους πελάτες της, φέρεται να παρενέβη. Σύμφωνα με το Variety, πήγε στα γραφεία της CAA στο Λος Αντζελες,για να εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ντακίλ.

Το Writers Guild of America, το Σωματείο Συγγραφέων του Χόλιγουντ, έχει επικριθεί έντονα επειδή αρνήθηκε να καταγγείλει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Το σωματείο συχνά στο παρελθόν έχει παρέμβει σε πολιτικά θέματα, όπως το Black Lives Matter και το MeToo, αλλά παρέμεινε σιωπηλό για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η πρόεδρος του WGA West, Μέρεντιθ Στιμ, εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει από μέρους του δήλωση καταδίκης της Χαμάς επειδή «πολλά μέλη μας ζήτησαν να απόσχουμε» και «δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση για μια ανακοίνωση τέτοιου είδους».

Ανάλογο χάσμα έχει προκύψει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Equity, η ένωση ηθοποιών που εκπροσωπεί περίπου 47.000 μέλη, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις αυτόν τον μήνα μετά τη δημοσιοποίηση μιας δήλωσής της κατά του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει «βομβαρδισμούς, κατοχή και απαρτχάιντ». Η ίδια ανακοίνωση ζητούσε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «να σταθεί ενάντια στη γενοκτονία». Ο Λίο Πέρλμαν, συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Fulwell 73, είπε ότι η δήλωση περιελάμβανε «αντισημιτικά σχόλια».

«Αυτό το σωματείο, που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει με πάθος τις αρχές της συμμετοχικότητας και της διαφορετικότητας, ισχυριζόμενο ότι θεραπεύει τον κόσμο μέσω της καλλιτεχνικής προσπάθειας, πήρε την πολύ συνειδητή απόφαση να συμπεριλάβει στη δήλωσή του ξεκάθαρες αντισημιτικές κραυγές» είπε στο Variety.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...