379
O Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βραζιλία. Την Κυριακή θα καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη | Bruno Mancinelle/IOM/Pool via REUTERS

Ο Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα με μήνυμα προς τον Ερντογάν και σχέδια για τη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 14:01
O Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βραζιλία. Την Κυριακή θα καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη
|Bruno Mancinelle/IOM/Pool via REUTERS

Ο Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα με μήνυμα προς τον Ερντογάν και σχέδια για τη Σούδα

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 14:01

Έντεκα μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Μάικ Πομπέο επιστρέφει. Αυτή τη φορά όχι στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά —άλλωστε το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό καθώς έχει μεσολαβήσει η ελληνοτουρκική κρίση.

Η σημασία της έλευσης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερη. Η ανακοίνωσή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο Μάικ Πομπέο θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια «για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», χαρακτηριστική και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτό του το ταξίδι στην περιοχή μας, ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών απέφυγε να πάει και στην Τουρκία – όπως συνηθίζεται για να τηρούνται οι ισορροπίες – αλλά θα συνεχίσει το ταξίδι του μετά προς το Ισραήλ.

Πρώτος σταθμός του Μάικ Πομπέο την Κυριακή το βράδυ θα είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί θα συναντήσει τον έλληνα ομόλογό του, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό στη συνέχεια θα μεταβούν στο hub της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, για μια συνάντηση επιχειρηματιών για την ενέργεια και τις υποδομές στην Ελλάδα.

Ακολούθως, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο θα πάνε στην Κρήτη όπου ο κ. Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών στην οικογενειακή οικία στα Χανιά —ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορική φιλοξενία του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη στα 90s. Μετά ακολουθεί η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη βάση της Σούδας. Και εκεί είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου, οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τη Σούδα σε «βάση-μαμούθ» με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική.

Η σημασία της Σούδας για τον στρατιωτικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή αναβαθμίζεται διαρκώς, καθώς πολλοί αμερικανοί παράγοντες προεξοφλούν την απόσυρση από τη βάση στο Ιντσιρλίκ (εδώ).

Από την άλλη, ο Μάικ Πομπέο με την επίσκεψή του στα Χανιά και στη Σούδα, θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στην Άγκυρα. Γράφουν «Τα Νέα»:

Θέλει με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να στείλει πρωτίστως ένα μήνυμα προς την Αγκυρα: «Οτι είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...